19.11.2021 17:40
для всіх
3347
    
  3 | 3  
 © Дано:

Вправа № 16

10 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 16 з підручника фізика 10 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 16 до §16 «Потенціальна енергія. Закон збереження механічної енергії»

1. Людина підняла відро з піском масою 15 кг на висоту 6 м, а потім повернула його назад. Чи виконала при цьому роботу сила тяжіння? Якщо так, то обчисліть її.

Відповідь:

Ні, робота рівна нулю, адже переміщення дорівнює нулю.


2. Доведіть, що у випадку, коли тіло рухається замкненою траєкторією, робота консервативних сил дорівнює нулю.

Відповідь:

При русі по замкненій траєкторії, переміщення рівне нулю (початкове положення рівне кінцевому), отже і робота консервативних сил рівна нулю.


3. Тіло масою 1 кг має потенціальну енергію 20 Дж. На яку висоту над Землею піднято тіло, якщо за нульовий рівень потенціальної енергії прийнято точку на поверхні Землі?

PlayVideo YouTube

4. Пружинний пістолет заряджають кулькою та стріляють угору. Які при цьому відбуваються перетворення енергії?

Відповідь:

Коли пістолет заряджений, стиснута пружина має потенціальну енергію. Після пострілу уся потенціальна енергія пружини переходить в кінетичну енергію кульки. Під час руху вгору, дана кінетична енергія поступово переходить в потенціальну. В найвищій точці кулька зупиняється, щоб змінити напрям руху, в даній точці уся кінетична енергія повністю перетворюється в потенціальну. Коли кулька починає падати, все відбувається навпаки, потенціальна енергія поступово перетворюється в кінетичну. В момент падіння на землю, уся потенціальна енергія перетворюється в кінетичну. І після падіння уся механічна енергія перетворюється у внутрішню.


5. Камінь, що доти перебував у стані спокою, падає з висоти 20 м. На якій висоті швидкість руху каменя дорівнюватиме 10 м/с? Із якою швидкістю камінь упаде на землю? Опором повітря знехтуйте.

PlayVideo YouTube

6. До горизонтальної пружини, стиснутої на 4 см, прикріплено візок масою 400 г. Визначте максимальну швидкість руху візка по столу після вивільнення пружини, якщо жорсткість пружини 250 Н/м. Втрати енергії не враховуйте.

PlayVideo YouTube

7. Велосипедист, який рухався зі швидкістю 9 км/год, різко зупиняється. Яку роботу виконує при цьому сила тертя? Куди «зникає» механічна енергія велосипедиста? Визначте гальмівний шлях велосипедиста, якщо середня сила тертя — 400 Н. Маса велосипедиста разом із велосипедом — 80 кг.

PlayVideo YouTube

8. Існує небезпечне явище природи — сель у горах (потік каміння та грязі). Чому при цьому важкі валуни можуть набирати величезну швидкість? Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся про селі більше.

Відповідь:

На великій висоті важке каміння має величезну потенціальну енергію. Під час спуску, вона переходить в кінетичну енергію, а отже, швидкість руху каміння стрімко збільшується.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!