21.12.2021 20:28
для всіх
5469
    
  15 | 15  
 © Поліанна М

Дивовижне відлуння

Дивовижне відлуння

Відгомін, відлуння, луна – це природне фізичне явище називають по різному. І кожен з ним час від часу у житті стикається. Але давайте спробуємо розібратися з точки зору фізики, як воно працює.

Під час відлуння ми чуємо відбитий звук, як повторення першого. І щоб це явище відбулося, потрібно, щоб сходилися три фактори. По-перше, має бути великий плоский об’єкт від якого звук може відбитися. При цьому важливо щоб розміри були не менші довжини звукової хвилі, котра відбивається від нього. По-друге, чудове гучне відлуння сформується тільки в випадку, коли звук зрезоную з об’єктом, від якого відбивається. Тобто потрібно щоб частота хвиль сходилася з власною частотою предмета, лише тоді можливий резонанс. Третій важливий фактор, це відстань. Вважаючи, що за звичайних умов швидкість звука становить 340 м/с, а людське вухо сприймає два окремі звуки лише при інтервалі від 0,1 с, відстань до об’єкту має становити більше 16 метрів. Якщо відстань менша, наш мозок вважатиме два звуки, як один єдиний, тобто луну не почуємо.

А тепер кілька цікавих фактів про дивовижні відлуння, які справді існують. Наприклад, в Германії на річці Рейн є місце, де відгомін повторюється 20 разів підряд. Аналогічне місце є й в місті Верден, у Франції, де крикнувши в певному місці між баштами ми можемо почути повторення своїх слів 11 разів. Але найбільш разюча луна в Італії, в печері під назвою «вухо Діонісія». Тут відлуння підсилює будь-які звуки. Крик, вигук чи просто хлопок, усе повертається у вигляді сильного повернення цього ж звуку з підсиленням у 16 разів. Сама печера, доречі, трохи нагадує вухо.

Ось такі дивовижні відлуння можна спіткати у світі. Хоча, навіть стіна будинку, може прекрасно ввійти в резонанс та повторити сильний звук, показавши, як працює дане явище на практиці.

А ще дане акустичне явище зазвичай більш шкідливе, ніж корисне. В театрах, церквах стараються все сконструювати так, щоб звук не повертався до вух слухача. Це ж роблять у студіях звукозапису. Користь від відлуння невелика, лише в радіолокації вченим вдалось використати відгомін в корисних цілях.


PlayДивовижне відлуння


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!