Гідравлічні машини
Гідравлічна машина – апарат, що переміщує гази, рідини, а також – здійснює вироблення енергії від поточної рідини.
Головне призначення такого апарату створити та розпочати рух потоку з рідини.
Гідравлічне обладнання вітчизняного виробництва має, як правило, високу якість. Українські заводи гідравлічних машин славляться міцністю, тривалим терміном експлуатації обладнання, що випускається.
Області застосування
Прості гідравлічні машини застосовують у таких механізмах як:
- домкрат;
- підйомник:
- прес
- та інші.
Таким чином, обладнання широко поширене у будівництві, конструкціях машин (ковші, бури, маніпулятори та інші засоби).
Сфера застосування різних насосів залежить від їхнього виду. Так, наприклад, відцентрові насоси використовують:
- у діяльності ТЕС (теплоелектростанцій);
- у різних системах очищення;
- для переміщення газів, продуктів із нафти та інших речовин.
Поворотно-поступальні насоси застосовують:
- у водопостачанні;
- у подачі палива;
- у перекачуванні небезпечних речовин, здатних до спалаху.
Шестеренні механізми застосовують:
- у перекачуванні різного палива;
- у сільському господарстві;
- у переміщенні хімічних речовин.
Як працюють гідравлічні машини: принципи, особливості
Існує кілька різновидів гідравлічних машин, що накладає свої особливості роботи кожного окремого виду машин. Розглянемо деякі з них:
- Відцентрові насоси з лопатями забезпечують рух рідини від центру до периферії. Осьові здійснюють рух рідини вздовж осі, що рухається.
- Поршневий насос – найпоширеніша модель. Суть роботи полягає у витісненні рідин у робочій камері з використанням рухомих елементів пристрою.
- Насоси із шестернями, роторного типу. Після того, як стався запуск двигуна, з вхідного отвору (всмоктувального) вода проходить між зубами і переміщається в нагнітальну порожнину та інші частини апарату.
- Ковшові гідротурбіни працюють із високим тиском. Здатні витримувати великий тиски. Ті струмені води, які потрапляють на ковші колеса, надають руху робочому колесу. Струмені формуються спеціальними отворами.
Гідравлічні машини поширені у сфері будівництва, створення машинного устаткування.