22.01.2022 19:57
для всіх
1657
    
  7 | 9  
 © Поліанна М

Від стародавніх вітрильників до сучасних океанських лайнерів

Від стародавніх вітрильників до сучасних океанських лайнерів

Кораблі, з якими ми стикаємося в даний час, є великими, міцними та самохідними суднами, які використовуються для круїзів, подорожей, перевезення вантажів через моря та океани. З`явившись не так багато століть тому, нинішній корабель пройшов незліченну трансформацію, щоб стати тим, чим він є сьогодні.

Перші відомі судна датуються появою близько 10000 років тому, хоча насправді ці об’єкти не можуть бути описані як кораблі. У давнину люди використовували плоти, колоди з бамбука, зв`язки тростини, наповнені повітрям шкіри тварин і покриті смолою кошики сплетені з гілок, щоб перетнути невеликі водойми. Точніше кажучи, перше судно було простою рамкою з паличок, скріплених разом і майстерно покритих пошитими шкурами.

Ці човни могли легко переносити великі та важкі вантажі. Ви могли бачити приклади таких древніх човнів у індіанців на північноамериканських рівнинах, у вигляді байдарок інуїтів та британських островитян. Ще одним древнім човном була Однодеревка (довба) – видовбана з колоди і загострена на кінцях, яку навіть знаходили археолого на території України. Деякі були довжиною до шістдесяти футів. Спробуємо трохи зануритися в історію кораблебудування і дізнатися, як вони перетворилися на те, що маємо зараз.

Вітрила, тема, яка заслуговує на окрему увагу, проте без їх згадки простежити історію кораблів неможливо. Винахід вітрила став найбільшим переломним моментом історії морської промисловості. Вітрила замінили дію людських м`язів, а вітрильні човни могли вирушати у далекі поїздки з тяжкими навантаженнями. Перші судна використовували квадратні вітрила, які найкраще підходили для руху за вітром.

Інші види вітрил, Косі вітрила і такі як Блупер, Генакер, Спінакер, Толлбой та інші були розроблені пізніше. Відомо, що єгиптяни були першими, хто поклав розвиток передових вітрильних вантажних суден. Вони були зроблені шляхом скріплення та зшивання невеликих шматочків дерева. Ці вантажні судна використовувалися для перевезення великих кам`яних колон для будівництва пам`ятників.

Вітрила з стародавнього Єгипту зображені на малюнках близько 3200 р. до н. е., де очеретяні човни пливли вгору за течією проти течії річки Ніл. Приблизно водночас древні шумери використовували вітрильні човни квадратного оснащення. Вважається, що вони встановили морські торгові шляхи далеко в долині Інду. Деталі такелажу датуються приблизно 3000 р. до н. е. коли ця група розпочала свою тихоокеанську експансію.

Археологічні дослідження кераміки кукутської та трипільської культур показують використання вітрильних човнів із шостого тисячоліття до нашої ери. Розкопки Убайдського періоду (бл. 6000-4300 рр. до н.е.) в Месопотамії є прямим доказом наявності вітрильних човнів. Греки та фінікійці почали торгувати на кораблях близько 1200 р. до н.е.

У Китаї мініатюрні моделі кораблів з кермовими веслами датуються періодом близько 475-221 рр. до н. е.). За династії Хань, сильний військово-морський флот був невід`ємною частиною збройних сил. Штурвали, що знаходяться в кормовій стійці, стали з`являтися на моделях китайських кораблів, починаючи з 1-го століття нашої ери. Корабельні технології розвивалися настільки, що до середньовічного періоду вже були розроблені водонепроникні відсіки.

До кінця 14-го століття кораблі, подібні до карраку, почали розвивати вежі на носі та кормі. Ці вежі знизили стійкість судна, і в 15-му столітті, каравелла, спроектована португальцями на основі арабського кариба, стала ширше використовуватися. Башти були поступово замінені на кубрики та конструкції на кормі судна, як у каракке Санта-Марія, тобто на кораблі Христофора Колумба. Цей збільшений надводний борт дозволив ввести ще одне нововведення: звільнити корму і зв`язати з ним артилерію. У 16 столітті використання надводного борту стало поширене на галеонах.

Після Колумба європейські дослідження швидко прискорилися і було створено багато нових торгових шляхів та кораблів. У 1498 році, досягнувши Індії, Васко да Гама довів, що доступ до Індійського океану з Атлантики можливий. За цими дослідженнями в Атлантичний та Індійський океан незабаром пішли Франція, Англія та Нідерланди, які досліджували португальські та іспанські торгові шляхи в Тихий океан, досягнувши Австралії у 1606 році та Нової Зеландії у 1642 році.

Протягом першої половини 18-го століття військово-морський флот Франції почав розробляти новий тип судна, відомого як лінійний корабель із сімдесятьма чотирма знаряддями. Цей тип корабля став основою всіх європейських військових флотів. Довжина цих кораблів становила 56 метрів, і для їх будівництва потрібно було 2800 дубів і 40 кілометрів мотузки, а на них несли команду близько 800 моряків і солдатів.

Конструкції кораблів залишалися майже без змін з 19 століття. Промислова революція, нові механічні методи тяги та здатність конструювати кораблі з металу викликали фурор у конструкції кораблів. Ці фактори, у тому числі прагнення до створення більш ефективних суден (яхт, барж, танкерів, військових та цивільних човнів, субмарин, океанських лайнерів), припинення тривалих марних конфліктів і зростання фінансового потенціалу промисловості держав, створили лавину більш спеціалізованих човнів і кораблів.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!