22.01.2022 15:43
для всіх
4398
    
  11 | 12  
 © Поліанна М

Як зменшити опір повітря

Як зменшити опір повітря

Опір повітря – це тертя, яке відчувають об`єкти під час руху в атмосфері, яка складається з повітря. Повітря ж в свою чергу складається із відносно широко розташованих частинок у вигляді молекул та атомів (азоту, кисню, вуглекислого газу). Ці дрібні частинки завжди знаходяться на шляху будь-якого рухомого об`єкта.

Оскільки частки широко розставлені і не сильно пов`язані одна з одною, їх легко проштовхувати і, таким чином, допускати рух, але за певних умов опір повітря стає серйозною силою спротиву.

Висока швидкість і широка площа поверхні збільшують кількість зіткнень між об`єктом та молекулами повітря, що суттєво збільшує опір газу. Повітряний опір діє у протилежному напрямку руху об`єкта, уповільнюючи його.

Це вимагає більшої сили для досягнення такої ж швидкості, як би опір повітря був би відсутній. Аеродинамічні конструкції для автомобілів, літаків прагнуть зменшити опір повітря, оскільки цей сповільнюючий ефект призводить до зниження ефективності палива.

Як же зменшити цей шкідливий опір? Для зменшення опору повітря, в першу чергу, рухомі об’єкти роблять обтічної форми. При цьому усі частинки мають бути гладенько відшліфовані, щоб менше зіштовхуватися з молекулами повітря, що й роблять лаки на авто та літаках. По-друге, стараються зменшувати площу поперечного перерізу тіла. На вужчі тіла опір повітря діє менше, для прикладу, подивимося на ракету чи кулю. Це й є самі головні критерії для досягнення швидкого результату.

Зрозуміти найкращу форму для найбільш ефективного руху не важко, досить поглянути на краплю, яка падає в дощ. Вона має краплеподібну форму, що і є тим ідеалом, який стикається з найменшим опором середовища. Отже, сама природа нам підказує, які конструювати літаки, ракети та авто, щоб вони швидше рухалися з меншою затратою палива. Цими спостереженнями конструктори та фізики і користуються для досягнення оптимального дизайну для наступних поколінь ефективного транспорту.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!