11.02.2022 16:40
для всіх
5058
    
  12 | 12  
 © Поліанна М

Перший український космонавт

Перший український космонавт

Каденюк Леонід Костянтинович, майбутній перший космонавт незалежної України, народився 28 січня 1951 року у селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецької області у сім`ї сільських вчителів.

Після закінчення школи зі «срібною» медаллю, у 1967-1971 роки – курсант Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, в якому після закінчення був залишений льотчиком-інструктором 701 навчального авіаційного полку.

У 1976 році було оголошено новий набір до загону космонавтів, і Каденюк Л. К. бере участь у відборі із трьох тисяч претендентів. Найскладніші багатоступінчасті випробування увінчалися успіхом, і він потрапив до групи попередньої підготовки, що складалася з 9 людей. Потім кандидати мали пройти сувору комісію, вимогам якої відповідав лише майбутній космонавт Леонід Каденюк. Він потрапив до групи космонавтів-випробувачів, яка проходила підготовку як командири багаторазового транспортного КК «Буран». Оскільки до польотів у ньому готували льотчиків-випробувачів, то 1976 року Каденюк вступив до знаменитого Центру підготовки льотчиків-випробувачів ВПС (м. Ахтубінськ). Через рік, 1977 року у званні «капітана» закінчив Центр із здобуттям кваліфікації «Льотчик-випробувач».

Брав участь у відпрацюванні глісади зниження та приземлення «Бурану» на винищувачах-перехоплювачах МіГ-25 та МіГ-31. Крім тренувань, пройшов програму загальнокосмічної підготовки, що розтяглася на 5 років, вивчив безліч наук – біологію, медицину, метрологію, екологію, дослідження природних ресурсів Землі з космосу, геологію, астрономію, геоботаніку, астрофізику. Крім того, були організовані тренування, пов`язані з адаптацією організму до різних факторів космічного польоту, серед яких невагомість, перевантаження та нові кліматичні умови.

Одночасно в 1976-1978 роках закінчив Центр підготовки космонавтів імені Ю. А. Гагаріна зі здобуттям кваліфікації «Льотчик-космонавт».

Робота у загоні космонавтів тривала до 1983 року, коли Леонід Каденюк наказом Головнокомандувача ВПС було відраховано з нього через розлучення. Аргументи, що особисте життя ніяк не пов`язане з космосом, прийняті не були. Це змусило його перейти у званні підполковника на випробувальну роботу в Державний Науково-випробувальний інститут ім. В. П. Чкалова, де він служив льотчиком-випробувачем до 1988 року (1986 року отримав звання «полковник»).

У 1985 році за клопотанням командування зарахований на третій курс вечірнього факультету «Зліт» Московського авіаційного інституту, який без відриву від служби закінчив у 1989 році по спеціальності «Літакобудування» та отримав кваліфікацію «Інженер-механік».

З 1988 року знову було зараховано до загону космонавтів 929-го Державного науково-випробувального інституту імені В. П. Чкалова ВПС, де служив до 1992 року.

На початку 90-х здійснював підготовку як командир транспортного КК «Союз-ТМ». Під час підготовки до космічних польотів та у процесі випробувальної роботи пройшов унікальну інженерну та льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», МТКК «Буран», орбітальні станції «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» та американський багаторазовий транспортний космічний корабель (МТКК) «Space Shuttle». Леонід Каденюк брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, в їхньому ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем.

Каденюк Леонід Костянтинович

Каденюк Леонід Костянтинович

За всю кар`єру льотчика та льотчика-випробувача загальний наліт склав 2400 годин. Л. К. Каденюк брав участь у випробуваннях 54 типів та модифікацій літаків, в основному – винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38 та аерокосмічному літаку МіГ-31. Як пілот-інструктор підготував 15 льотчиків.

Після припинення існування Радянського Союзу Леонід приймає українське громадянство, а 1995 року космонавт Л. К. Каденюк переходить на службу до національної космічної агенції України.

19 листопада – 5 грудня 1997 року Леонід Костянтинович Каденюк здійснив космічний політ у складі міжнародного екіпажу чотирьох американських астронавтів та представника Японії на американському багаторазовому транспортному космічному кораблі-шатлі «Колумбія» (STS-87). Що зробило його першим українським космонавтом, який полетів у космос, в незалежній Україні. Космонавт Л. К. Каденюк виконував функції вченого-біолога та брав участь у серії експериментів Інституту системних досліджень людини за тематикою «Людина та стан невагомості». Крім того, допомагав вивести на орбіту науковий супутник SPARTAN-201-4. Політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин 1 секунду. Участь у цій експедиції стала наслідком перемоги у конкурсі на українсько-американський політ.

Указом Президента України від 3 грудня травня 1999 року за заслуги перед українською державою у розвитку космонавтики, видатний особистий внесок у зміцнення міжнародного співробітництва у космічній сфері, Каденюку Леоніду Костянтиновичу надано звання Героя України з врученням ордена «Золота зірка».

З січня 1998 року – призначений на посаду начальника управління авіації військ ППО України, заслужений майстер спорту України.

З липня 1999 року він стає позаштатним помічником президента України Л. Д. Кучми з питань авіації та космонавтики.

З 2001 року – заступник генерального інспектора військової інспекції за президента України. Почесний громадянин міста Чернівці (2001 р.) до останніх днів життя підтримував теплі стосунки з міжнародними колегами, вважаючи пройдену школу незабутнім етапом свого життя.

З 2002 року був обраний народним депутатом України та заступником голови комітету Верховної Ради України з національної безпеки та оборони. Вів активну громадську та просвітницьку діяльність, часто зустрічався з представниками підростаючого покоління.

З 2006 року – генерал-майор ВПС України у відставці, кандидат технічних наук, член комісії Міжнародного філософсько-космологічного товариства з питань космічної діяльності.

Із січня 2011 року став радником прем`єр-міністра України з питань авіації та космонавтики.

Л. К. Каденюк писав мемуари та у 2017 році презентував свою книгу «Місія – космос».

За роки служби перший український космонавт нагороджений орденами: «За заслуги» ІІІ ступеня (2011р.), «За мужність» І ступеня (1998р.), «Святого Архангела Михаїла», «3а примноження добра на Землі», медаллю «Офіцерський хрест з мечами», 6-ма ювілейними медалями (СРСР), медаллю NASA «За космічний політ» (США, НАСА, 1997р.), іменною вогнепальною зброєю (2001р.).

Помер герой України Леонід Каденюк 31 січня 2018 р. у віці 67 років в м. Київ.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 19.05.2023 09:06  Maxim => © 

Круто