31.12.2021 19:40
для всіх
1712
    
  4 | 4  
 © Поліанна М

Повчальні історії з життя першого космонавта незалежної України Л. К. Каденюка

Повчальні історії з життя першого космонавта незалежної України Л. К. Каденюка

Леонід Каденюк (роки життя 1951-2018 рр.) – перший космонавт нашої держави. Ми усі його знаємо з уроків фізики, як першого громадянина незалежної України, який підкорив космос. Це сталося в період з 19 листопада по 5 грудня 1997 грудня. Здійснив цей політ український космонавт на американському космічному кораблеві «Колумбія». Його метою було дослідження рослин. Але який шлях пройшла ця видна людина від народження до свого польоту?

Незважаючи на своє походження, Каденюк дійсно досяг висот. Народився Леонід в селі Клішківці (Чернівецька область) у сім’ї сільських вчителів. Але це ніяк не вплинуло на можливість маленького хлопчика досягти космосу. (Аналогічно можна згадати Юрія Гагаріна, який родився ще в меншому присілку.) Врешті він став льотчиком, закінчивши в 1971 році Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків. Далі льотчиком-випробувачем у 1977, а в 1983 році Каденюка можна було називати космонавтом-випробувачем всесвітньовідомої космічної системи «Буран». (Буран, це багаторазова ракета, для якої й була побудована наша «Мрія» – найбільший літак українців у світі.) Довгі роки тренувань та навчань карбували у молодого Юрія професіонала своєї справи. Крім того, з початку 90-их від ретельно вивчав біологію, медицину, метрологію, екологію, а також вивчав методи дослідження природних ресурсів Землі з космосу, додавши в свій список такі науки, як геологія, астрономія та геоботаніка. Це все допомогло космонавту вступити в 1995 році до групи космонавтів з Національного космічного агентства України. Далі працював науковим співробітником відділу фітогормонології Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України та згодом пройшов підготовку в NASA до польоту в багаторазовому транспортному кораблі «Колумбія». Той самий, що є першим космічним кораблем системи «Спейс-Шатл».

Під час польоту перший космонавт незалежної України Л. К. Каденюк виконував біологічний аналіз ріпи, сої та моху. Саме ці рослини були відібрані для ретельних спостережень на орбіті Землі. Мета експериментів було дослідження росту, запліднення рослин та їх розвитку в стані невагомості. 9 діб вчений провів на орбіті, чим раз і назавжди підтвердив, що Україна не лише вміє розробляти ракети, але й готувати спеціалістів для польоту за межі атмосфери.

А ще, це прекрасне підтвердження того, що будь-який хлопчик чи дівчинка з будь-якої точки планети може втілити мрію. Адже Леонід з дитинства мріяв спочатку стати гідронавтом, як Жак ів Кусто. (Він це втілив через три десятки років.) А далі підкорити космос. І це йому теж вдалося. Пишаймося нашими співвітчизниками, які підтверджують, що віддана праця та велике бажання дозволить досягти будь яких мрій.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!