15.02.2022 14:53
для всіх
3132
    
  2 | 2  
 © Поліанна М

Перспективи використання надпровідності

Перспективи використання надпровідності

ХХ століття називають століттям напівпровідників: саме в цьому столітті ці матеріали були відкриті, створено пристрої на їх основі, розроблено відповідну теорію. Сучасне життя неможливо уявити без напівпровідників.

Щодо XXI століття — він, на думку провідних учених світу, буде століттям надпровідників: вже видно велике зростання споживання та розширення областей застосування надпровідних матеріалів. Крім того, фізики вважають, що перспективні надпровідні матеріали багато в чому визначають розвиток термоядерної енергетики та електроенергетики у ХХІ столітті.

Високотемпературні надпровідники першого покоління мають широкий спектр застосування. Так, вони використовуються в пристроях для акумулювання енергії, у комп`ютерах, надпровідних квантових ітерференційних детекторах – СКВІДах.

Порівняно нова область, де надпровідники зможуть зайняти гідне місце, — транспорт: швидкісні поїзди, флот, авіація. Використання надпровідних матеріалів в авіації дозволить суттєво зменшити масогабаритні характеристики електричних машин, а це у свою чергу підніме потужні електричні силові установки в небо. Щодо флоту, ВМФ США уклав з компанією AMSC контракт ShipProtectionSystems на постачання високотемпературних надпровідникових компонентів на $8,5 млн. Надпровідні компоненти закуповуються не тільки для систем розмагнічування корпусів військових кораблів, а й для силових кабелів та електродвигунів.

Все популярнішими стають поїзди на магнітній подушці. Наприклад, у Японії така лінія запущена від Осаки до Токіо. Нею ходить швидкісний поїзд — безшумно, без вібрації. Це дуже комфортний транспорт, у нього велике майбутнє. Така лінія є і в Китаї — йдеться про Шанхайський маглев, найшвидшу комерційну залізничну лінію на магнітному підвісі. Ця лінія з`єднує міжнародний аеропорт Пудун та одну зі станцій метро. Потяг долає відстань 30 км менш ніж за 7,5 хвилин, розганяючись до швидкості 430 км/год.

PlayVideo YouTube

Звичайно, мрією фахівців було і залишається використання надпровідників для передачі електроенергії. Цим напрямом активно займаються і в Україні, і за кордоном. Уявіть, пучок стрічок, виготовлених з надпровідників другого покоління, кожна товщиною трохи більше волосся, може передавати ту саму електричну потужність, що й група звичайних мідних дротів.

Світовий банк регулярно робить прогнози розвитку ринку надпровідників. Обсяг продажів обладнання на основі надпровідників у всьому світі збільшується в сотні разів щорічно. За актуальними прогнозами, світовий попит на низькотемпературні надпровідники до 2025 року має зрости приблизно на 250%.

Області застосування надпровідників безмежні. Відомо, що їх пропонується застосовувати навіть у харчовій промисловості — для визначення солодкості кавунів та динь, для контролю герметичності контейнерів та ін. Немає сумнівів, що ця технологія має велике майбутнє.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!