21.03.2012 15:14
-
1037
    
  5 | 5  
 © Андрій Гагін

Всесвітній день поезії

Теплого весняного дня. Коли сонце починає свій переможний шлях по небосхилу. Коли все оживає і серце наповнюється теплом весняного повітря. Хочеться жити цією весною, любити, кохати і писати вірші. Весна придумана для всіх поетів. А вони сидять із клаптиком паперу, зошитом, блокнотом… або ледь встигає втікати від їхніх думок повільний курсор… а весна то іде. Більше того, триває свято… 


21 березня, в день весняного сонцестояння відмічається Всесвітній день поезій. 

Започатковане свято ухвалою, прийнятою на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році. 

Передумовою запровадження свята є створення позитивного образу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям. 

«Поезія, - як йдеться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і глибокі духовні питання сучасної людини - але для цього необхідно залучити до неї як можна більш широку громадську увагу. Крім того, Всесвітній День поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого звучного поетичного слова».  

Генеральний директор ЮНЕСКО закликав усі держави-члени, громадські організації та асоціації в цей день віддати належне поезії та замислитись про ту фундаментальну роль, яку вона відіграє в діалозі між культурами — в діалозі, який є гарантом миру. 

Вперше цей день був відзначений у Парижі у 2000 році, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО. Сьогодні це свято святкується поетами всього світу. 

Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з’явився в 2004 році. 


Поети! Кидайте свої ручки, папірці, клавіатури… Творчий вихідний!!! (Жартую) 


Вітаю Всіх поетів порталу з цим чудесним святом.  

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 03.04.2014 00:46  Мальва СВІТАНКОВА 

Цікаво!...)))

 04.04.2012 10:51  АнГел => Тетяна Чорновіл 

Дякую!!!{#} Нехай буде безперебійний і швидкісний {#}

 04.04.2012 10:46  Тетяна Чорновіл => АнГел 

Ого!!! Не знала, що існує такий чарівник Ісидор! Слава Йому і Інтернету!!! Якби він ще той інтернет і безкоштовним зробив!!!! Дуже дякую за привітання! І Вас вітаю!!!! Безлімітного Вам трафіка! (чи як там треба бажати????:)))))

 04.04.2012 10:42  АнГел 

Сьогодні  день святого Ісидора Севільського, покровителя Інтернету. Всіх вітаю зі святом!!!

{#}{#}{#}

 22.03.2012 00:29  Каранда Галина => © 

дякую за привітання і приєднуюся!)

 21.03.2012 17:51  Тетяна Белімова 

Андрію! Який Ви молодець! Щиро вітаю Вас і всіх портальців - поетів із цим чудовим святом! Нехай цей весняний день принесе натхнення й радість!

 21.03.2012 16:39  Тетяна Чорновіл => © 

Дякую дуже, Андрію за вітання!!! В мене раніше не було професійного свята (бо Дня Програміста не існувало раніше, не знаю, чи зараз є). А тепер, ти бач! День Поезії, та ще й всесвітній - моє свято!!! Аж носа задерла!!! Виставила нашвидку експромт-вітання також! :)))))