01.04.2009 00:00
для всіх
2908
    
  1 | 2  
 © Мар Мишка

214-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя

Народився Микола Васильович 20 березня (1 квітня) 1809 року в селі Великі Сорочинці (зараз Миргородський район Полтавської області, Україна). Зростав у творчій сім`ї - батько Василь Панасович був відомим українським письменником, товаришував з Котляревським, Капністом, добре знав Гнєдича, Нарежного; ставив на сцені театру Трощинського свої п’єси російською та українською мовами, а мати Гоголя часто виступала в головних ролях.

З 1818 по 1819 рік навчався в Полтавському повітовому училищі. З 1821 по 1828 рік — у Ніжинській гімназії вищих наук.

У Ніжині М. Гоголь написав свої перші літературні твори, публікуючи деякі з них у рукописних журналах та альманахах.

Ще в дитинстві від матері та від своєї тітки, Катерини Косяровської, почув безліч українських пісень, приказок та історій. Це захоплення переросло у збирання українських народних пісень, прислів`їв та приказок, як матеріалів до українсько-російського словника. Микола Васильович так писав про українську пісню: «Якби наш край не мав такої скарбниці пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого…» «Моя радість, життя моє! Як я вас люблю! Що всі холодні літописи, в яких я тепер риюся, перед цими дзвінкими, живими літописами! Як мені допомагають в історії пісні!..» «Це народна історія, жива, яскрава, барвиста, правдива, що розкриває все життя народу».

Загалом же всю творчість великого письменника було спрямовано на «очищення серця», «розуміння серцем», щоб досягти хоч якоїсь подоби суспільної гармонії. «Я палав незгасним прагненням зробити своє життя потрібним для блага держави, я жадав принести хоча б найменшу користь. Тривожили думки, що я не зможу, що мені перепинять шлях, завдавши мені глибокого суму. Я поклявся жодної хвилини короткого життя свого не втрачати, не зробивши блага».


Великосорочинський літературно-меморіальний музей Миколи Васильовича Гоголя заснований 1929 р. у будинку, де народився славнозвісний український письменник, та відбудований 14 січня 1951 р. після його знищення у часи війни.


2009 рік оголошений ЮНЕСКО роком М. В. Гоголя і у Парижі з 1 по 8 квітня 2009 року відбудуться урочистості з нагоди 200-річчя народження Миколи Гоголя. «Тиждень Гоголя в ЮНЕСКО» почнеться у паризькій штаб-квартирі ЮНЕСКО з урочистого відкриття виставки графічних робіт Якутовича за мотивами творів Гоголя і світової прем’єри фільму «Гоголь. Утрачений рай». З 1 по 8 квітня там же демонструватимуть фільми «Тарас Бульба», «Вечір на Івана Купала», «Зникла грамота».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено випуск ювілейної монети, присвяченої 200-річчю від дня народження М. В. Гоголя, випуск та введення в обіг поштових марок, поштових блоків, конвертів першого дня на відзнаку 200-річчя від дня народження М.В. Гоголя

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.04.2012 01:25  Каранда Галина => © 

а ми 1 квітня про Гоголя й не згадали цей рік... соромно...