24.07.2019 12:58
для всіх
561
    
  1 | 2  
 © Поліанна М

Язик мій – ворог мій

Язик мій – ворог мій

Мова – основний комунікативний засіб. За допомогою слів ми спілкуємося один з одним, висловлюємо свої думки і почуття. Вихована людина поважає своїх співрозмовників і контролює мову навіть в пориві емоцій. Але ми – живі люди, ми недосконалі. Кожен з нас може сказати те, про що буде потім сильно шкодувати, може потрапити в ситуацію, коли «Язик мій – ворог мій».

На вечірці з друзями, захоплені бесідою, ми можемо ненароком скривдити присутніх оціночним судженням або виказати секрет подруги. Потім буває дуже соромно, і не завжди достатньо вибачень, щоб відновити дружні відносини.

Коли нас несправедливо критикує учитель, ми можемо спалахнути, відповісти грубо і зарозуміло, в результаті зіпсувавши настрій собі і всім присутнім. Набагато краще ввічливо і пристойно донести свою точку зору, вислухати опонента, прийти до взаєморозуміння або компромісу.

З батьками, найбільш близькими і коханими людьми, ми особливо часто потрапляємо в цю ситуацію, коли «Язик мій – ворог мій». Тому що знаємо: вони нас сильно люблять і все пробачать. Дозволяємо собі «зірвати» злість, образу або незадоволеність на дорогих нам людях. Потім мучимося, нас «гризе» почуття провини.

У мене є подруга, яка любить поговорити і похвалитися своїми досягненнями. Після чого, згідно з її власними спостереженнями, обов`язково трапляється невдача на цьому терені. Вона завжди засмучується, коли не втримується і знову захоплено рекламує себе.

Якщо ви потрапили в ситуацію «Язик мій – ворог мій», треба зрозуміти причину цього і зробити правильний висновок. Нехай це буде уроком. Тоді все рідше ви будете опинятися в неприємній ситуації. Будуть розвиватися ваші комунікативні навички, вміння спілкуватися з різними людьми, вас будуть поважати і цінувати.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!