19.01.2014 01:02
для всіх
351
    
  8 | 8  
 © Суворий

Ґаджети, про які гестапо навіть не мріяло

Ґаджети, про які гестапо навіть не мріяло
Ніколи не забувайте: все, що робив Гітлер в Німеччині було законно. Мартін Лютер Кінг

Кожна країна світу, яка декларує своїм громадянам безпеку і захист, на рівні державних органів створює спеціальні служби, які отримують повноваження здійснювати моніторинг населення та запобігати виникненню ситуацій, що можуть нести загрози для життя людей та держави в цілому.  Ці благородні функції в гітлерівській Німеччині були покладені на гестапо.

Мета роботи таємної поліції у всі часи зводилась до пошуку в суспільстві людей, точка зору і дії яких здатні нести загрози іншим членам суспільства та запобігти спробам захоплення державної влади в обхід засобів, що обумовлені і гарантовані законом. Діяльність даної служби теж забезпечується нормами закону і самою службою ставитись під сумнів не можуть. Саме через цей глухий кут такий орган влади, як таємна поліція, в усі часи і при всіх устроях  залишає практично виключно негативний слід своєї діяльності в історії. Ще одним фактором, є вимогливість влади до реалізації таємною поліцією поставлених завдань, що змушує нехтувати засобами, якими досягається результат.

Для виявлення неблагонадійних дана організація у всі часи використовувала наступні ключові засоби:

Стеження Найбільш неефективний і затратний метод, що вимагав постійної присутності співробітників та використання технічних засобів своєї епохи (наприклад бінокля, підзорної труби, магнітофона чи фотозйомки). Використовувався виключно у випадку чітко означеної людини або групи людей. Дуже часто з метою перевірки ідеологічної стійкості вищих посадових осіб та просто відомих персон (письменників, поетів, художників, науковців тощо), які були або претендували на звання моральних авторитетів, прикладів для наслідування.

Співпраця з інформатором.  Контроль за колективами здійснювався з допомогою інформатора з даного середовища через залякування останнього або використовуючи стійкість його поглядів та бажання брати участь в ідеологічній війні з незгодними, що часто трактується, як патріотизм.

Донос. Заохочення населення до письмового оформлення підозр в вчиненні злочину або його плануванні. Враховуючи довільну трактовку, про які саме злочини мова, створення в суспільстві відчуття існування загрози для добробуту і процвітання та анонімність дописувача, даний засіб був найбільш ефективним в кількісному плані пошуку ворогів, але найчастіше нищив довіру до невинних людей. Саме цей первинний потік і спричинив першу хвилю геноциду та концтаборів в Німеччині, які пізніше переросли в нищівне цунамі спричинені діяльністю військової машини.

Будь-хто, котрий потрапив в поле зору таємної поліції на основі перших трьох засобів, практично втрачав суспільну користь. Подальша доля визначалась законом: НКВД/КДБ, до прикладу, знищувало або відправляла до Сибіру, гестапо – в виправні табори смерті. Більш гуманними спробами тиску є поміщення до психлікарень, дозвіл працювати лише кочегаром, примусова еміграція або інші форми суспільної ізоляції.

Але йшли роки і невпинний технічний прогрес здійснив те, про що гестапо навіть не могло мріяти. Демократичний світ породив технології, які накінець дозволили здійснювати персональний контроль за свідомістю кожного. І прогрес продовжує не стояти на місці.

Мобільний ґаджет, без якого свого життя не уявляє жодна цивілізована людина і через який ця людина виходить у зовнішній світ демонструючи своє внутрішнє коло інтересів та світогляд, стає інформатором, що цілком об`єктивно дозволить сформувати про власника чи становить він загрозу владі, державному устрою або іншим громадянам. Персоніфікований через купівлю SIMM-карти пристрій заведений в єдину базу даних дозволяє відслідковувати місцезнаходження власника в реальному часі, формувати структуру Ваших інтересів на основі відвіданих сайтів та залишених Вами повідомлень в Інтернеті, шляхом перехоплення трафіка в одному з проміжних вузлів між сайтом та пристроєм. Причому це може бути, як оператор мобільного зв’язку так і спеціальна структура на базі таємної поліції зовні. Аналогічним чином можуть перехоплюватися ваші приватні розмови, які можуть переводитись в звичайний текстовий формат для прискорення пошуку по ключових словах. Фото і відеоматеріали, створені камерами гаджетів теж цілком можливо робити надбанням органів державної безпеки. Та найціннішим наслідком використання мобільного ґаджета, є можливість одник кліком миші ідентифікувати всіх однодумців та однодумців однодумців. Вся злочинна сітка інакомислячих з`являється в буквальному сенсі, як на долоні.

Зрозуміло, що поява такого явища як Інтернет і мобільних пристроїв, які формують мережу користувачів, в принципі неможливий в такому недемократичному середовищі, як Третій Рейх чи Північна Корея. Це подарунок, який зробила демократія, вільним і свідомим людям. Проте громадянам країн, де прозорість влади і справедливість закону піддається сумніву, але ще функціонує виборча система, варто пам’ятати, що те, про що гестапо навіть не мріяло, стало реальністю, а сама ця структура виконувала благородну функцію захисту своїх громадян і стояла на варті закону.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.03.2020 16:38  Каранда Галина => © 

знаю лише одну людину, яка свідомо не користується мобільним телефоном. Навіть кнопочним. Розумний чоловік!)

а я не можу дозволити собі таку розкіш аж ніяк...

в 2014 - 2018 працювали в проекті допомоги переселенцям. Багато з них моталися туди-сюди (з Лубен на Донбас і назад). То дівчата, які безпосередньо обдзвонювали переселенців, всі помітили, що їхні телефони стали прослуховуватися.

 30.01.2014 16:57  Сон Блакитного Сонця 

{#}Смешная картинка. Долго смеялся.

 20.01.2014 01:03  Марієчка Коваль 

За комфорт приходиться платити.

 19.01.2014 11:46  Тетяна Белімова => © 

Цікавий роздум. Пізнавальний екскурс до історії, яку ще рано забувати. Наочно і наглядно. Не завадило б також нагадати, як все починалося. Зараз по каналу "24" часто показують міні-фільми про різні диктатури, які існували у світі протягом ХХ століття. Все починалося не раптово і не за одну ніч, а шляхом певних кроків і за мовчазної згоди суспільства.
У сучасному світі дійсно багато можливостей для стеження. Людині, технічно не підкованій, навіть важко собі уявити наскільки вона є вразливою для так званих "спецслужб". І добиватися права на приватність особистого життя??? Може, в Америці це й має сенс. Але існує ряд країн, де просто за формування питання у такій площині вже можна потрапити за ґрати. Мешканцям таких країн треба бути обережними!