09.11.2019 12:04
для всіх
686
    
  3 | 3  
 © Поліанна М

Біографія Йоганна Ґете

Біографія Йоганна Ґете

Йоганн Вольфґанґ фон Ґете вніс величезний внесок в німецьку і світову літературу. Автор «Фауста» з`явився на світ 28 серпня 1749 року в німецькому місті Франкфурт-на-Майні. Завдяки чудовій домашній освіті і шкільному навчанню, він виріс всебічно розвиненою людиною, яка володіла знаннями як гуманітарного, так природничо-наукового напрямку. Він грав на музичних інструментах, вмів малювати, говорив на восьми мовах. Особливу любов Йоганн відчував до книг, до літератури – сімейство Ґете могло похвалитися величезною бібліотекою.

У 1765 році молодий Ґете покинув свій будинок і відправився в Лейпциг для подальшого навчання. Лейпцизький університет був дуже престижним, однак захист дисертації проходив в іншому навчальному закладі – Страсбурзькому університеті. В результаті Ґете отримав ступінь доктора юриспруденції. Але незабаром стало зрозуміло, що всі захоплення і науки (а серед них, крім права, була ще й медицина), переважила література. Поетична муза почала відвідувати Йоганна ще в юності. Перші його віршовані досліди – данина традиціям рококо. У Лейпцигу на складання подібних віршів Ґете надихало його перше кохання в особі Кетхен Шенкопф – простої красуні.

Саме в Страсбурзі відбувається поетичне становлення Ґете. Цьому сприяли, як і постійні літературні заняття, так і зустрічі з великими представниками культури тієї епохи – І. Г. Гердером (1744 - 1803), Г. Л. Вагнером (1747 - 1779), Я.М.Р. Ленцем (1751 - 1792). Згодом всі вони увійшли в об`єднання «Буря і натиск». В цей же період молодик переживає романтичне захоплення до Фредеріке Бріон (1752 - 1813). Відображення цих почуттів можна знайти в ліриці даного періоду.

Паралельно з юридичною практикою Ґете як і раніше багато сил віддає літературі. Коло його інтересів дуже широкий: від Гомера і народної поезії до Шекспіра, статтю про якого він пише. Визнання Гете як поета прийшло в 1773 році разом зі створенням трагедії «Гец фон Берліхінген». Визнання було дійсно масштабним: ім`я Ґете знаходиться тепер попереду багатьох інших імен його сучасників-літераторів. Успіх дозволив молодому автору зайняти лідируючу позицію в об`єднанні «Буря і натиск».

Згідно з принципами «Бурі і натиску» в образ головного героя Ґете вклав риси бунтівника, в якому об’єднане і мале і велике. Це – велична особистість, і все ж герой не в силах впоратися ні зі своїми поривами, ні з тяготами світу. Тому Гец фон Берліхінген помирає.

Але не трагедія «Гец фон Берліхінген» виявилася найкращим твором Йоганна Вольфґанґа фон Ґете, що належить до даного періоду біографії письменника. Ним став роман, який сьогодні входить до списку обов`язкового читання у всіх гуманітарних вузах. Це – «Страждання молодого Вертера» – книга, котра подарувала її автору світову значимість. У цьому творі Ґете вивів привабливого, але слабкого героя, який повністю втрачається у величезному світі і вибирає добровільний відхід з життя. У творі знайшли відображення і особисті переживання автора, тому образ героїні виріс з реальної особи – Шарлотти Буфф (1753 - 1828) – жінки, яка відмовила Ґете.

Тема зіткнення особистості, що шукає свою свободу, і ворожого Космосу, знайшла своє відображення і в ліриці Ґете. Крім потужного філософського аспекту, вірші поета містять прекрасні описи природи. Образ природи в них персоніфікований. Крім того, поезію Ґете відрізняють такі риси, як білий вірш і вільна ритміка. Використовуючи ці художні засоби, Йоганн йшов проти канонів, встановлених колишніми епохами – Рококо і Просвітництвом. Тому його твори ніколи не залишалися непоміченими. Полеміку в суспільстві викликають і нові драми Ґете, в яких автор гостро ставить проблему шлюбу (1774).

У 1775 році Йоганн Вольфґанґ фон Ґете змінює місце проживання. Тепер це – Веймар, куди запросив прославленого поета сам принц. У Веймарі митець отримує все – високе соціальне становище (таємний радник, голова суду), дворянське звання. Але і на цьому його кар`єра не завершується: Ґете поєднує обов`язки і директора місцевого театру, і міністра освіти. Ґете – очевидний фаворит монарха, що дозволяє йому самому отримати чималу владу і можливості.

Окрема сторінка в житті Йоганн Ґете – це знайомство і листування з Шарлоттою фон Штейн (1742 - 1827). Це були дуже довгі і складні відносини, в яких була виключена фізична близькість. Шарлотта фон Штейн зробила великий вплив на Ґете, його особистість і творчість.

Перші веймарські роки не привнесли нічого нового в літературному просторі, оскільки Ґете майже не писав. Його захопили службові обов`язки, а також заняття природничими науками. Він навіть робить відкриття в області біології і зоології. Виступаючи в якості придворного автора, він пише кілька музичних комедій.

У 1766 році поет змінює обстановку і їде в Італію, в якій пробув до 1788 року. Потреба в подорожах викликає втому від життя при дворі. Тут до нього приходить натхнення, і він пише кілька блискучих драм: «Торквато Тассо», «Еґмонт», а також щоденники, які в майбутньому перевтіляться в «Італійський щоденник».

Слід зазначити, що в біографії Ґете була заплутана лінія особистого життя: заручини (згодом розірвані) з Анною Елізабет «Лілі» Шьонеман (1758 - 1817); відносини з Крістіаною Вулпіус (1765 - 1816), сватання до Генрієтти фон Лютвіц і одруження на Крістіані в 1806 році, яка на той час вже мала кілька дітей від нього. Крістіана була нижче за соціальним становищем свого коханого, не користувалася розташуванням його матері. Тим не менш, вони все ж стали чоловіком і дружиною.

Не менш насиченою виявилися громадська і творча частини біографії поета. Так, Йоганн Ґете побував на війні (він супроводжував свого високого покровителя), своїми очима побачив бій при Вальмі (1792), вступив в масонську ложу, написав поему «Рейнеке-лис», кілька балад, роман «Роки навчання Вільгельма Мейстера» і видатний твір світової літератури, Magnum opus Ґете, трагедію «Фауст». Все це відбулося в період з 1779 по 1831 рр. Ґете до кінця життя прожив в Веймарі і помер там ж таки 22 березня 1832 року, залишивши після себе безцінні твори, багате фактами листування, наукові праці. Рецепція Йоганна Вольфґанґа фон Ґете в світовій літературі – тема для глобального дослідження.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!