08.02.2020 13:36
для всіх
11412
    
  44 | 46  
 © Поліанна М

Азбука Морзе та електричний телеграф

Азбука Морзе та електричний телеграф

Перше повідомлення, відправлене азбукою Морзе, було з Вашингтона (округ Колумбія), в Балтімор, в п`ятницю 24 травня 1844 року. В тексті було зазначено: «Дивовижні справи твої, Господи!». Це було першим в історії людства повідомленням, переданим на велику відстань практично миттєво. До цього люди відправляли закодовані повідомлення барабанами, димовими і семафорними сигналами, або просто переписувалися листами.

Завдяки Семюелю Фінлі Брізу Морзе спілкування швидко змінилося, і з тих пір продовжує змінюватися ще швидше. Він винайшов свій пишучий електричний телеграф в 1832 році, але йому знадобилося ще шість років, щоб стандартизувати код для зв`язку з телеграфними провідниками. У 1843 році Конгрес дав йому 30000 доларів на прокладку проводів між столицею США і Балтімором. Коли лінія була закінчена, він провів публічну демонстрацію міжміського зв`язку.

Провід та магніти використовувалися в первісній демонстрації, хоч зараз вони й поступилися місцем екранним клавіатурам смартфонів, але азбука Морзе на подив актуальна і в 21-му столітті.

Зручне кодування

Основний принцип Морзе в тому, що найбільш часто використовувані букви мають коротші символи: «E», яке з`являється найчастіше в англійській мові, позначається однією «точкою». На відміну від цього «Z», найменш використовувана буква в англійській мові, позначалася набагато складніше «точка-точка-точка (пауза) точка».

У 1865 році Міжнародний союз електрозв`язку змінив код з урахуванням частоти використання різних букв в інших мовах. З тих пір були встановлені й інші зміни, але «E», як і раніше, лишилась «точкою», а ось «Z» тепер «тире-тире-крапка-крапка».

Абетка Морзе кирилицею українською

Абетка Морзе кирилицею українською

Латинська абетка Морзе

Латинська абетка Морзе

Перехід на бездротовий зв`язок

Перша велика зміна відбулася лише через кілька десятиліть після першої демонстрації Морзе. В кінці 19 століття Гульєльмо Марконі винайшов радіотелеграфне обладнання, яке могло передавати азбуку Морзе по радіохвилях, а не по дротах.

Судноплавної галузі сподобався цей новий спосіб зв`язку з кораблями в морі. У 1910 році, згідно з американським законодавством, багато пасажирських суден у водах США мали бездротові пристрої для відправки та отримання повідомлень.

Сигнал «SOS»

Після того, як Титанік затонув в 1912 році, міжнародна угода вимагала, щоб на кораблях була призначена людина для прослуховування радіосигналів лиха. У тій ж угоді позначили «SOS», як міжнародний сигнал лиха, який легко запам`ятати і передати.

Через 83 роки берегова охорона припинила моніторинг сигналів Морзе, а вимога, щоб кораблі стежили за сигналами лиха, було скасовано в 1999 році.

Миготливі повідомлення Морзе

Сигнали азбуки Морзе настільки прості, що їх можна передавати миготінням світла. Військово-морські сили по всьому світу використовують миготливі вогні, щоб спілкуватися з кораблями, коли не хочуть використовувати радіо або виходить з ладу радіоустаткування.

Інші способи передачі повідомлень азбукою Морзе

Джеремая Ендрю Дентон-молодший служив військово-морським льотчиком США під час війни у ​​В`єтнамі. Його літак збили, а він і його екіпаж потрапили в полон.

Дентон провів в полоні майже вісім років, чотири з яких – в одиночному ув`язненні. У 1966 році Джеремая був змушений взяти участь в телевізійному інтерв`ю, влаштованому владою Північного В`єтнаму.

Саме в цьому інтерв`ю він повідомив американським спецслужбам, що його піддають тортурам. Відповідаючи на питання, Дентон імітував чутливість до світла і проморгав слово «Т-O-R-T-U-R-E» – «катування».


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 26.05.2023 17:17  Проба Пера => © 

Легкий спосіб вичити азбуку Морзе (латиниця)

 13.05.2023 23:22  © ... 

Veteran Communicating In Morse Code At High Speeds On a Straight Key

Video YouTube