15.12.2020 22:48
для всіх
19574
    
  46 | 49  
 © Поліанна М

Глобальне потепління – загроза людству?

Глобальне потепління – загроза людству?

Що ми знаємо про глобальну зміну клімату? Для початку, ми знаємо, що глобальний клімат змінився в минулому і майже напевно зміниться в майбутньому. Значна глобальна зміна клімату зазвичай вважається поступовим процесом, що відбувається протягом сотень або тисяч років. Однак у вчених є припущення, що значні зміни в глобальних температурах можуть відбутися протягом найближчих десятиліть. Розглянемо цю ймовірність докладніше.

Повільно, століттями, підвищується середня температура Землі, що найбільш помітно проявляється як підвищення температури океану планети. Так, з 1980 року глобальна температура води і атмосфери підвищилася приблизно на один градус за Цельсієм. Для людини це може здатися невеликим, навіть малим значенням, але для Землі – істотним, тому що наша планета є досить крихкою взаємозалежної системою, тому тут навіть незначні зміни можуть мати величезні наслідки.

Наслідки глобальної зміни клімату виражаються не скрізь однаково, вони варіюють в залежності від того, в якій точці планети ви живете. Якщо в одному регіоні глобальне потепління означає посуху, то в іншому, навпаки, збільшення кількості опадів. Це один з цікавих фактів глобального потепління, який може здатися заплутаним, але він полягає в тому, що це явище не обов`язково викликає більш високі температури. У деяких регіонах світу цей глобальних процес може навпаки, спровокувати зниження температури, і це може стати згубним.

Глобальне потепління можна не тільки технічно виміряти, але і побачити. Наприклад, помітити за рівнем морів і океанів. Так, за останні 18 мільйонів років, за даними вчених, вода опустилася на 110 метрів, що можна порівняти з хмарочосом в 37 поверхів. Але як же звичайній людині на практиці побачити зміна клімату? Відповідь та ж, за рівнем світового океану. Справа в тому, що через підвищення середньої температури поверхні Землі, вода, як і будь-яка речовина, при нагріванні розширюється, що в глобальному масштабі призводить до підвищення рівня світового океану. Таким чином, середня швидкість росту рівня моря щороку збільшується на 0, 08 міліметра в рік, що за останні 25 років збільшило загалом цей рівень на 8 сантиметрів.

Також, наслідки глобальної зміни клімату виражаються в зникненні льоду і снігового покриву. Танення льодовиків відбувалося завжди. Інша справа, що сьогодні цей процес відбувається набагато швидше. За останні 30 років товщина крижаного покриву в середньому зменшилася на 20 метрів. Наприклад, Антарктида здавна вважалася найхолоднішим місцем на нашій планеті, однак зараз її такою назвати не можна. Вважається, що середньорічна температура на засніженому континенті повинна дорівнювати приблизно -57 градусів Цельсія. Однак, у 2020 році на території Антарктиди була зафіксована рекордно висока температура повітря, що дорівнює 18, 3 градусам Цельсія. Ще одним яскравим прикладом зникнення крижаного покриву можуть послужити льодовики Гренландії, які щорічно втрачають у середньому 250-300 мільйонів тон льоду.

Чи пов`язано Сонце з глобальним потеплінням? Сонячне випромінювання звичайно ж впливає на клімат планети. Велика частина сонячної енергії, яка падає на поверхню Землі, знаходиться у видимій світловий частини електромагнітного спектра. Частина сонячного світла відбивається назад в космос, в залежності від альбедо або відбивної здатності поверхні. Інша частина сонячного світла поглинається Землею і утримується у вигляді теплової енергії. Це тепло потім повторно випромінюється у вигляді довгохвильового інфрачервоного випромінювання. Від Сонця залежить утворення озонового шару в стратосфері і, отже, сила і спрямованість вітрів в атмосфері, тобто ультрафіолетове випромінювання впливає на весь клімат в цілому. Але якби Сонце було відповідальним за глобальне потепління, ми б очікували побачити потепління у всіх шарах атмосфери, від поверхні до верхніх шарів стратосфери. Але те що ми насправді бачимо, це нагрівання на поверхні і охолодження в стратосфері. Тобто, сучасне потеплінням насправді викликане накопиченим теплом газів поблизу поверхні Землі, а не нагріванням Сонця.

Також, однією з головних причин такого підвищення температури планети у всьому світі є різке збільшення викидів парникових газів. Вони називаються так, тому що, подібно до теплиць, зберігають тепло в атмосфері. Головним з цих парникових газів на Землі є вуглекислий газ, але поряд з ним виступають: водяна пара, метан і озон, азот, кисень та інші гази. Особливістю водяної пари є здатність конденсуватися. Чим більше утворюється парникових газів, тим більше вони заповнюють атмосферу, перешкоджаючи виходу тепла і фактично відбиваючи його назад до Землі. За даними вчених, кількість парникових газів в атмосфері різко зросла за останні триста років. Наприклад, з 1750 року вміст вуглекислого газу в атмосфері збільшився на 30%, це пов`язано з такими явищами як: пожежі в лісовій місцевості, викид величезної кількості вуглекислого газу через виверження вулканів, виділення живими організмами вуглекислого газу і т. д. Дерева, внаслідок частини своїх природних процесів, видаляють вуглекислий газ з повітря, але в міру вирубування лісів, здатність дерев видаляти CO2 з повітря знижується.

Вчені стурбовані тим, що якщо ми будемо продовжувати спалювати велику кількість викопного палива і вирубувати наші ліси, то виникне перебільшений парниковий ефект. І саме він призводить до підвищення температури поверхні Землі, тобто, до глобального потепління. А потепління всього лише на кілька градусів може викликати цілий ряд серйозних екологічних проблем.

Багато років людство виводить екосистему планети з рівноваги, поглинаючи її ресурси, живучи тим самим в борг, особливо останні 100 років. Чи пов`язаний з цим приріст населення і чи позначається це на зміні клімату? Перенаселеність планети – це незворотний процес, який людство не в змозі контролювати, але чи впливає CO2, який видихає усе населення Землі, на потепління? Скоріше ні, але, щоб задовольняти потреби населення планети, а також продукти їх життєдіяльності, людству необхідно розширити свої сільськогосподарські площі, а також збільшити виробництво, яке супроводжує збільшення вмісту CO2 в атмосфері. Ми знаємо, що використання викопного палива людиною привело до викиду дуже великої кількості вуглекислого газу, але варто відзначити, що кілька відсотків земної поверхні в даний час покрито посівами, які сильно удобрені, що призводить до щорічного виробництва біомаси на акр, яка не могла утворюватися в таких кількостях в природних умовах. Також, до складу добрив, які використовуються для обробки ґрунту, входять пестициди і використовувана для цього хімія, яка сприяє виділенню діоксиду азоту, а він в свою чергу є парниковим газом.

Незважаючи на безліч свідчень, дискусія про зміну клімату та глобальне потепління триває. І триває боротьба за збереження планети. Ведучий голос, який надихає сьогодні мільйони людей приєднатися до протестів по всьому світі – Ґрета Тунберг. Екологічні групи «борються» з урядами з метою вжиття заходів щодо скорочення кількості вуглекислого газу, що виділяється фабриками, електростанціями і т. д. Таким чином, атакуючи проблему в її джерелі. Адже поновлювані джерела енергії вже не є такими недоступними та дорогими. Сонячна енергія та вітер є найдешевшими способами виробництва електроенергії; це означає, що енергія, яку вони виробляють, дешевша, ніж використання ядерного, газового і викопного палива. Вартість відновлювальних джерел енергії падає швидше, ніж будь-хто б то міг спрогнозувати. Яке ж тоді вирішення проблеми глобального потепління? Відповідь на це питання відносно проста: виключити використання викопного палива з всіх можливих сфер життя суспільства, щоб зупинити значні викиди парникових газів. Також, обов’язково треба припинити вирубку лісів і адаптувати до сучасних реалій сільське господарство, щоб планета почала самовідновлюватися.

Тобто, шляхи є, хоча варто зауважити, що навіть якщо прямо зараз все населення планети перейде на більш екологічно чисте виробництво, то ефект від цього можна буде побачити тільки через 30 років, адже людство своєю діяльністю зробило дуже великий згубний вплив. Але якщо це не почати робити сьогодні, то завтра шлях буде більш радикальніший, а результат прийде ще пізніше.


PlayГлобальне потепління – загроза людству?


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!