16.09.2020 01:21
для всіх
5782
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати

Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати 11 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час очного або дистанційного навчання методи визначення відстаней до небесних тіл Сонячної системи та принцип побудови системи небесних координат

Є лиш дві безкінечні речі: Всесвіт і дурість. Хоча щодо Всесвіту не певен.
Альберт Ейнштейн

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Для початку пройдемо повторно тест з попереднього уроку «Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини» для закріплення пройденої теми та актуалізації відповідних знань для вивчення нового матеріалу.

Тест "Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини" для очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати», §1.2 на ст. 13-16 за підручником «Астрономія 11 клас, М. П. Пришляк». Пишемо конспект.

При дистанційному навчанні, розпочати варто з узагальнюючого відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Визначення відстаней до небесних тіл

Кут p, під яким зі світила видний радіус Землі, перпендикулярний до променя зору, називають горизонтальним паралаксом.

Визначення відстаней до небесних тіл

Формула. Горизонтальний паралакс

Горизонтальний паралакс Місяця: p=1001’

Горизонтальний паралакс Венери: p=31’’

Горизонтальний паралакс Нептуна: p=0, 21’’

Для визначення відстаней до тіл Сонячної системи користуються найбільш точним методом вимірювання — радіолокаційним.

Формула. Радіолокація

Слайд 4

Небесні координати

Небесні координати — числа, за допомогою яких зазначають положення об’єкта на небесній сфері.

Небесні координати

Слайд 5

Екваторіальна система небесних координат

Екваторіальна система небесних координат – це така система, де за основне коло небесної сфери беруть коло небесного екватора.

Екваторіальна система небесних координат

Друга екваторіальна система небесних координат

Світило визначається двома координатами. Перша координата α (альфа) має назву пряме сходження (пряме піднесення) і відлічується по дузі небесного екватора від точки весняного рівнодення ^ проти ходу годинникової стрілки, якщо дивитися з Північного полюса, та вимірюється годинами. Друга координата δ (дельта) — схилення визначається дугою кола схилень CM від екватора до даного світила і вимірюється градусами.

На північ від екватора схилення додатне, на південь — від’ємне. Межі визначення екваторіальних координат такі: 0 год ≤ α ≤ 24 год; –90° ≤ δ ≤ +90°.

Слайд 6

Міжнародна небесна система координат та інші

Зауважимо, що розглянута система «екваторіальна система небесних координат» називається, як «друга екваторіальна система небесних координат». Існує також «перша екваторіальна система небесних координат», в якій замість прямого сходження використовується годинний кут.

Годинним кутом t світила називається дуга небесного екватору від верхньої точки небесного екватору (тобто точки перетину небесного екватору з небесним меридіаном) до кола схилення світила, або двохгранний кут між площиною небесного меридіана і колом схилення світила.

Годинні кути відраховують у бік добового обертання небесної сфери, тобто на захід від верхньої точки небесного екватору, в межах від 0° до 360° (в градусній мірі) або від 0h до 24h (в годинній мірі). Іноді годинні кути відраховують у межах від 0° до +180° (від 0h до +12h) на захід та від 0° до −180° (від 0h до −12h) на схід.

Існує ряд варіацій різних систем небесних координат і ми розглянули лише одну, яка була найпопулярніша до кінця ХХ століття. І, хоча вона надалі дуже важлива, для більш точних досліджень використовують Міжнародну небесну систему координат (International Celestial Reference System, ICRS), яка з 1 січня 1998 року є стандартом.

Координати в цій системі не залежать від обертання Землі навколо власної осі, від річного обертання Землі навколо Сонця та від явищ прецесії і нутації земної осі. Створення даної системи було пов`язано з необхідністю збільшення точності астрономічних спостережень.

Слайд 7

Карта зоряного неба

Карта зоряного неба у формі прямокутника є певною проекцією небесної сфери на площину, на якій позначені екваторіальні координати.

Карта зоряного неба

Слайд 8

Рухома карта зоряного неба

Дуже зручно користуватися рухомою картою зоряного неба, яка є більш точнішою. За посиланням нижче можна відкрити віртуальну рухому карту та навіть зробити її самостійно, роздрукувавши усі частини на принтері. Сам сервіс дозволяє це робити, для цього скористайтесь кнопками в правій верхній частині вікна браузера. Але перед цим обов’язково настройте мову та географічну широту за своєю місцевістю.

Відкрити віртуальну рухому карту зоряного неба

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати" для очного або дистанційного навчання.

Тепер трохи мотиваційного відео. Ілон Рів Маск – інженер, фізик, програміст, підприємець, винахідник, інвестор, актор, мільярдер. Людина, яка хоче колонізувати Марс, відкрити туристичні маршрути на Місяць, роздати Wi-Fi по всій Землі та втілити в життя ще кілька десяток фантастичних мрій. Людина, яка постійно підтверджує, що знання та освіта – це майбутнє та можливості.

PlayVideo YouTube

Слайд 9

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати», які вкаже ваш учитель астрономії.

Наприклад, виготовити рухому карту зоряного неба та провести спостереження за сузір’ями в вечірній час, порівнюючи отриманий результат з реальним зоряним небом. Дана карта та вміння нею користуватися знадобляться на наступному уроці «Практична робота №1: Робота з рухомою картою зоряного неба», що знаходиться на ст. 123 підручника.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!