21.09.2020 22:03
для всіх
8459
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ПР. Робота з рухомою картою зоряного неба

ПР. Робота з рухомою картою зоряного неба 11 клас

Мета онлайн уроку: навчити учнів під час очного або дистанційного навчання користуватися картою зоряного неба та знаходити на небосхилі яскраві зорі

Хотів би я знати, навіщо зірки світяться. Напевно, для того, щоб рано чи пізно кожен міг знову відшукати свою.
Антуан де Сент-Екзюпері, «Маленький принц»

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Для початку пройдемо повторно тест з попереднього уроку «Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати» для закріплення пройденої теми.

Тест "Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Визначення відстаней до небесних тіл. Небесні координати" для очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно практичну роботу «Робота з рухомою картою зоряного неба» на ст. 123 за підручником «Астрономія 11 клас, М. П. Пришляк».

Далі в робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання та висновок.

Практична робота №1 «Робота з рухомою картою зоряного неба».

Мета роботи: навчитися користуватися картою зоряного неба та знаходити на небосхилі яскраві зорі.

Обладнання:

1. Рухома карта зоряного неба (Ви її мали виготовити на попередньому уроці. Або скористайтесь віртуальним варіантом).

Рухома карта зоряного неба

Хід роботи

Слайд 3

1. Учимося користуватися картою. Поверніть круг на рухомій карті зоряного неба (виготовленій з паперу чи віртуальній) таким чином, щоби дата спостереження на зовнішньому колі карти збігалася годиною спостереження на зовнішньому колі круга. Тоді в прозорому отворі круга буде видно тільки ті зорі, які в цей момент розташовані над горизонтом.

Варто зауважити, що встановлювати рухому карту потрібно за зимовим київським часом (віднімати 1 годину, якщо на сьогодні маємо літній час). Хоча для збільшення точності потрібно враховувати й географічну довготу, тобто місцевий час, але це вже тема наступного уроку.

Слайд 4

2. Зорієнтуйте рухому карту зоряного неба над головою відносно сторін горизонту. У центрі прозорого отвору буде видно ті зорі, що розташовані поблизу зеніта, а біля краю ті світила, які світять коло горизонту, тобто сходять, або заходять. Звірте правильність спостережень через програму Star Chart (ми її скачували на уроці «Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини») або спостерігаючи зорі на вулиці.

Слайд 5

3. Кульмінація зорі настає в той час, коли світило перетинає площину меридіана — на карті це пряма лінія, що проходить відточки півночі на горизонті через північний полюс світу до точки півдня на південному горизонті. Розрізняють дві кульмінації. У момент верхньої кульмінації зоря розташована найвище над горизонтом, а в нижній кульмінації – найнижче.

Визначте, які зорі (назви найяскравіших зір сузір’їв можна знайти на ст. 12 та 124 підручника) на карті зоряного неба знаходяться поблизу небесного меридіана. Визначте час їхньої верхньої та нижньої кульмінації. Запишіть в зошит.

Слайд 6

4. Уявімо, що Велика Ведмедиця опівночі світить поблизу зеніту. Використовуючи рухому карту зоряного неба визначте та занотуйте в робочий зошит в якому місяці проводяться спостереження.

Слайд 7

5. За допомогою рухомої карти зоряного неба визначте, чи можна в Україні в січні опівночі побачити зорю Вега. Виміряйте екваторіальні координати цієї зорі та запишіть.

Слайд 8

Висновок:

6. Зробіть висновок на основі отриманих даних.

Слайд 9

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Робота з рухомою картою зоряного неба», які вкаже ваш учитель астрономії.

Наприклад, найяскравіша зоря нашого зоряного неба – зірка Сіріус. Визначте, в які проміжки часу ми можемо її спостерігати між 10 та 11 годинами вечора в своїй місцевості.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!