12.10.2020 22:34
для всіх
3890
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади

Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади 11 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час очного або дистанційного навчання природу електричного струму у вакуумі; розкрити поняття електронного пучка та ознайомити з видами емісії, основними властивостями електронних пучків, будовою, принципом дії, застосуванням вакуумного діода та електронно-променевої трубки

Я не зазнавав невдач. Я просто знайшов 10000 способів, які не працюють.
Т. Едісон

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком заняття пригадайте урок «Електричний струм у газах» та пройдіть відповідний тест для перевірки засвоєння попереднього матеріалу.

Тест "Електричний струм у газах"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний струм у газах" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади» §8 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: катодні промені, осцилограф.

При дистанційному навчання, розпочати варто з узагальнюючого відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Термоелектронна емісія

Вакуум (від латин. vacuum — порожнеча) — це стан газу за тиску, який менший від атмосферного.

Для створення струму у вакуумі необхідно джерело електронів, у ролі якого використовують металеві провідники, нагріті до високої температури, опромінені світлом тощо.

Енергію, яку необхідно мати електрону, щоб залишити метал, називають роботою виходу Aвих.

Робота виходу. Формула

Роботу виходу електронів вимірюють в електрон­вольтах.

1 еВ = 1, 6∙10-19 Дж

Процес випромінювання електронів із поверхні металів називають електронною емісією.

Щоб створити електричний струм у вакуумі, найчастіше використовують термоелектронну емісію.

Термоелектронна емісія — випромінювання електронів нагрітими тілами.

Термоелектронна емісія

Фотоелектронна емісія відбувається під дією випромінювання, яке падає на поверхню тіла.

Фотоелектронна емісія

Біля поверхні металу утворюється хмара вільних електронів — електронна хмара, що має негативний заряд, а сама поверхня металу набуває позитивного заряду. У стані рівноваги кількість електронів, що залишили метал, дорівнює кількості електронів, що повернулися в нього.

Електронна хмара

Слайд 4

Електричний струм у вакуумі

Електричний струм у вакуумі являє собою напрямлений рух вільних електронів, отриманих у результаті електронної емісії.

Електричний струм у вакуумі

Слайд 5

Вакуумний діод

Пристрій, що складається зі скляного балона, з якого відкачано повітря, і розташованих у балоні двох електродів (анода і підігрівного катода), називають вакуумним (ламповим) діодом.

Вакуумний діод

Ламповий діод

Вольт-амперна характеристика (ВАХ) вакуумного діода.

Вольт-амперна характеристика вакуумного діода

Слайд 6

Електронно-променева трубка

Електронний пучок — потік електронів, які швидко рухаються.

Електронно­променева трубка — вакуумний пристрій з керованим електронним пучком і спеціальним екраном, який світиться в місцях потрапляння електронів.

Будова електронно-променевої трубки

Прицип дії електронно-променевої трубки

Перегляньте анімації для кращого розуміння принципу роботи електронно-променевих трубок: катодні промені, осцилограф.

Слайд 7

Тепер можна трохи відпочити та переглянути цікаве відео про сучасні українські зварювальні апарати. Адже Україна завжди займала передове місце в даній сфері. Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона НАНУ з 1934 року розробляє та створює електрозварювальне обладнання, яке немає аналогів у світі.

Перший апарат та методика зварювання в космосі (використовується з 1984 р.), перший апарат та методика зварювання м’яких частин під час хірургічних втручань (використовується з 1998 р.), розробка та вдосконалення ряду методів автоматичного та напівавтоматичного зварювання, і ще багато-багато інших досягнень. Це все інноваційні розробки наших вчених.

PlayVideo YouTube

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електричний струм у вакуумі. Електровакуумні прилади», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 8, завдання 1, 2 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!