08.01.2021 15:10
для всіх
17221
    
  46 | 47  
 © Поліанна М

Сила тяжіння на планетах Сонячної системи та їхніх супутниках

Сила тяжіння на планетах Сонячної системи та їхніх супутниках

Кожна планета Сонячної системи має власну відмінну від Землі масу. А значить і сила тяжіння у різних небесних тіл відрізняється. Вперше зміну своєї маси відчули на собі космонавти, що висадилися на Місяць. Сила тяжіння на її поверхні шестикратно зменшилася в порівнянні з Землею. Тому космонавти були змушені пересуватися за допомогою стрибків. Цікаво, скільки б важила людина, якби змогла опинитися на одній з планет нашої Сонячної системи.

Маса людини на різних планетах

Припустимо, що уявний космічний мандрівник на Землі важить дев`яносто кілограмів, тобто сила тяжіння на його діяла би 900Н (Fтяж=m∙g). На Сонці його маса складе майже дві з половиною тони. Залежно від планети вага людини буде змінюватися:

Меркурій. Сила тяжіння, яка діяла б на космонавта склала 333Н. Маса людини знизиться до тридцяти чотирьох кілограмів. Планета хоч і невелика, але має високу щільність. Тільки Земля перевершує Меркурій по щільності.

Венера. Fтяж=800Н. Планета знаходиться на другому місці по близькості до Сонця. Наш космотурист буде відчувати себе, наче важить трохи більше вісімдесяти кілограмів.

На Марсі маса людини, яка на Землі важить 90 кілограмів, складе 34 кілограма. Fтяж=335Н.

На поверхні Юпітера маса космонавта збільшиться більш ніж двократно, до двох сотень кілограмів. Хоча поки немає переконливих доказів того, що на цій планеті поверхня має тверду структуру. Fтяж=2333Н.

Сатурн. Планета відрізняється найнижчою щільністю в порівнянні з сусідніми небесними тілами. Тому, незважаючи на значний розмір, наш мандрівник буде важити всього вісімдесят два кілограма. Fтяж=1007Н.

Уран. Крижана планета-гігант не сильно щільніша землі, тому різниця у вазі буде мізерною. Fтяж=1015Н.

Вага людини знаходиться в прямій залежності від сили тяжіння, а вона, в свою чергу, від маси планети. Це відмінно демонструє приклад ваги на Марсі та Меркурії. Наше віртуальна космічна подорож завершилося.

Поки складно передбачити, чи буде коли-небудь можливо реальне втілення міжпланетних маршрутів. Але хто знає, можливо, в майбутньому, космічні подорожі із зупинками на різних планетах стане звичною справою. Адже на Місяць вже почали літати туристи.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.05.2023 20:39  анна => © 

Інформація подана коротко, зрозуміло і цікаво. Єдиний мінус — нічого не сказано про супутники планет.