08.01.2021 16:52
для всіх
9870
    
  23 | 24  
 © Поліанна М

Атомна енергетика світу

Атомна енергетика світу

Незважаючи на існуючі ризики, атомна енергетика, як низьковуглецева, є перспективною з точки зору досягнення цілей кліматичної політики, передбачених Паризькою угодою по клімату.

В ЄС в рамках представленої в грудні 2019 року «зеленої угоди» допускається використання країнами-членами атомної енергетики як частини національного енергобалансу. Багато розвиваючих країн розглядають можливість будівництва АЕС, які можуть забезпечити виробництво порівняно дешевої електроенергії, що є важливим чинником для економік зі зростаючим енергоспоживанням.

За даними Всесвітньої ядерної асоціації на вересень 2020 року, кількість діючих ядерних енергоблоків в світі склало 441 (1 місце – США, 98 блоків; 2 місце – Франція, 58 блоків; 3 місце – Китай – 48 блоків; 8 місце – Україна, 15 блоків), їх загальна встановлена ​​потужність – 391, 7 ГВт (Україна – 13, 107 ГВт). Будується в даний час 53 реактора сумарною потужністю ще 59, 2 ГВт, з яких 12 реакторів – в Китаї, 7 – в Індії, 4 – в Росії.

Заплановано будівництво ще 106 ядерних реакторів (сумарна потужність 113, 8 ГВт), в тому числі в країнах, де раніше були відсутні АЕС – в Єгипті (4 блоки до 2030 р.) і Тайланді (5 блоків до 2050 р.). Можливість будівництва АЕС розглядається і в інших країнах, включаючи Польщу (6 блоків до 2050 р.), Саудівську Аравію (16 блоків до 2015 р.) та ряд інших країн.

За прогнозами до 2050 року в світі очікується зростання виробництва електроенергії на АЕС. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує приріст даного показника на 28-62% до 2040 року і на 50-100% до 2070 року. При цьому структура виробництва в розрізі найбільших виробників істотно різниться в залежності від сценарію.

Збільшення частки виробництва електроенергії на АЕС може дозволити країнам скоротити викиди парникових газів в енергетиці, однак атомна енергетика несе ризики радіоактивного забруднення в результаті аварій. Проекти з будівництва АЕС пов`язані з високими витратами і мають тривалий інвестиційний цикл.

У світовому споживанні первинної енергії частка атомної енергії в 2019 році, за деякими офіційними даними, склала 4, 3%, у виробленні електроенергії – 10, 4%. Всього на атомних станціях в світі вироблено 2796 млрд. кВт∙год електроенергії (частка України – близько 7, 8 млрд. кВт∙год). При цьому рівень 2010 року було перевищено в 2019 році вперше після аварії на АЕС в Японії в 2011 році.

За весь час існування атомної енергетики пік вироблення на АЕС в світі – 2803 млрд. кВт∙год – був досягнутий в 2006 році. За підсумками 2019 року країнами лідерами за обсягами генерації на АЕС залишаються США і Франція.

В останнє десятиліття істотно наростив виробництво «атомної» енергії Китай, який тепер займає 3-е місце, Україна – на 8-ій позиції. Японія з 2015 року відновила виробництво електроенергії на АЕС, проте поточний рівень вироблення в країні більш ніж в чотири рази нижче за показник 2010 року. Німеччина після аварії на АЕС «Фукусіма-1» оголосила курс на поступове припинення експлуатації атомних станцій: за підсумками 2019 року вироблення на них скоротилася на 46, 6% в порівнянні з 2010 роком.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.02.2023 09:12  настя => © 

дякую за допомогу