07.05.2021 15:08
для всіх
9529
    
  30 | 32  
 © Поліанна М

Чи існує відцентрова сила

Чи існує відцентрова сила

Коли деякі сили, що діють на тіло в неінерціальній системі відліку, називаються псевдо або вигаданими силами, це означає, що, хоча ми можемо використовувати ці сили як частину балансу для обчислення того, що ми спостерігаємо, але це все насправді не справджується при розгляданні системи, як інерціальної. Адже такі сили в інерціальній системі просто відсутні.

У разі відцентрової сили, коли система відліку представляє, що точка огляду обертається (тобто моделює обертовий об`єкт, як ніби він нерухомий, і світ навколо нього обертається), відцентрова сила розглядається як логічна реактивна сила, яка притягує масивні об`єкти до зовнішнього краю обертальної системи і в кінцевому рахунку діє, щоб відкинути їх. Однак, якщо ми представляємо, що світ нерухомий, і наша система включає обертовий об`єкт або область (яка більше відображає дійсний стан), ми замість цього розуміємо, що те, що ми розглядали спочатку як відцентрову силу, насправді є інерцією масивних об`єктів, які взаємодіють з обертовою областю. Тому цей об`єкт і схильний до впливу прискорення обертання системи, що перешкоджає зміні їх швидкості. Не існує дійсної сили, що генерується нічим, щоб відштовхнути цей масивний об`єкт, який намагається рухатися по прямій лінії. Це лише інерція системи заставляє його рухатися вперед.

Відцентрова сила насправді не існує. Ця концепція використовується для опису того, чому щось, що рухається навколо чогось іншого, або обертається навколо нього, відлетить, якщо обмеження, або щось ще, виводячи його на орбіту в першу чергу, припиняється.

Перший закон Ньютона говорить, що кожен об`єкт буде залишатися в стані спокою або в рівномірному русі по прямій лінії, якщо він не буде змушений змінити свій стан під дією зовнішньої сили. Це зазвичай приймається за визначення інерції. Ключовим моментом тут є те, що якщо на об`єкт не діє чиста сила (якщо все зовнішні сили нейтралізують одна одну), то об`єкт буде підтримувати постійну швидкість. Якщо ця швидкість дорівнює нулю, то об`єкт залишається в спокої. Якщо прикладена зовнішня сила, швидкість зміниться через дію цієї сили.

І ця згадана сила, що робить об`єктну орбіту, є доцентровою силою, яка змушує об`єкт рухатися до центру. Відсутність – це те, що викликає очевидну відцентрову силу, яка насправді є першим законом Ньютона на практиці.

Тому загалом відцентрова сила це багатозначне поняття і все залежить від вибору системи відліку та задачі, в якій вона розглядається. З деяких міркувань вона не існує, з іншим – вона реальна. Так само реальна, як і її прояв, коли автомобіль входить в крутий поворот.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!