28.12.2021 09:57
для всіх
19442
    
  87 | 92  
 © Поліанна М

Важелі в живій природі

Важелі в живій природі

Де шукати важелі у природі? Розпочнемо із себе, адже ми теж є її часткою. Людина складається с 206 кісток (діти, доречі, мають аж 300) і майже усі вони можуть рухатися одна відносно одної. Тобто, майже всі людські кістки є чудовими прикладами важеля. Адже важіль – це тверде тіло, яке обертається навколо точки опори. Звичайно, свобода руху кісток людини не скрізь значна. Зрозуміло, що руки, шия, ноги найкраще показують суть важеля. Але зрештою важелі бувають різні і таз людини теж є таким прикладом, який працює подібно до дитячої гойдалки.

Далі варто загадати тваринний свій, адже й тварини теж подібно до людини складаються з кісток. Звірі, птахи, риби, усі вони мають структуру на основі скелета, який складається з кісточок – маленьких чи великих важелів. Навіть двостулкові молюски теж розкривають свою раковину завдяки важелю.

З уроків фізики у 7, 9 та 10 класі, коли вивчаємо механіку, ми знаємо, що важіль може давати виграш у силі або у переміщенні (тобто й виграш у швидкості руху). При цьому робота завжди виконується однакова. Ми всі знаємо, важіль не полегшує насправді нічого. Так ось, людина зазвичай використовує важіль для зменшення навантаження, але в організмі живих істот важелі зазвичай роблять протилежне. Щоб підняти вантаж, м’язи людини прикладають набагато більшу силу до кісток, ніж потрібно. Адже переміщаються м’язи на маленькі відстані, а рука – порівняно величезні. Аналогічно м’язи ніг чи щелепа, бігаючи чи говорячи ми докладаємо м’язами величезних зусиль, хоч так і не здається.

Важелі в живих організмах застосовуються не лише для підняття чи повороту, є й такі, які тримають рівновагу. Наприклад, наша голова, це чудовий приклад вивчення умовим рівноваги.

Але не лише вивчення світу фауни визначає важелі в живій природі. Флора теж показує багато цікавого. Наприклад, тичинки шавлії спроектовані, як важіль. Комахи, які запилюють квіти цієї рослини сідаючи на тичинки тиснуть на важіль, який в свою чергу приводить в рух тичинку та обсипає пилком свого гостя. Також можна згадати про Венерину мухоловку, що створює зі своїх листків міцну пастку. Знову ж маємо приклад важелів, які стискають комах всередині при відчутті подразників.

Природи дійсно дивує, а ще допомагає зрозуміти світ та дає наснаги його вивчати. Вивчати в першу чергу фізику, адже це – наука про природу.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.05.2023 15:44  Лоль => © 

чудовий реферат

 24.05.2022 12:29  юзер => © 

реферат дуже допоміг,він чудовий,дякую!