01.06.2021 13:49
для всіх
6371
    
  11 | 11  
 © Дано:

Вправа № 11

10 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 11 з підручника фізика 10 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 11 до §11 «Гравітаційне поле. Сила тяжіння. Перша космічна швидкість»

1. Ви надали тілу біля поверхні Землі швидкості 8 км/с. Чи повернеться тіло до вас, облетівши навколо Землі? Обґрунтуйте свою відповідь.

Відповідь:

Повернеться, адже тіло має меншу швидкість, ніж перша космічна.

2. Оцініть силу гравітаційної взаємодії між вами і сусідкою або сусідом по парті. Поясніть, чому пропонується саме «оцінити», а не «обчислити».

Відповідь:

Розв’яжемо задачу, вважаючи маси учнів 50 та 50 кг, а відстань між ними – 0.5 м. Хоча обчислити з великою точністю силу гравітаційної взаємодії ми не можемо, так як люди не круглої форми і маса в тілі розміщена не рівномірно, тому це лише приблизна її оцінка.

PlayVideo YouTube

3. Як зміниться сила притягання між двома кульками, якщо одну з них замінити іншою, утричі більшої маси? утричі збільшити відстань між ними?

PlayVideo YouTube

4. У скільки разів прискорення вільного падіння на висоті 6RЗ менше, ніж на поверхні Землі?

PlayVideo YouTube

5. Визначте масу Сонця, вважаючи, що орбіта Землі є колом і що радіус земної орбіти дорівнює 1, 5·1011 м (1 астрономічна одиниця).

PlayVideo YouTube

6. Визначте період обертання та радіус колової орбіти першого штучного супутника Землі.

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!