24.09.2021 19:50
для всіх
1673
    
  6 | 6  
 © Дано:

Вправа № 13

8 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 13 за підручником фізика 8 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відповіді та відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити, чи правильно було виконане домашнє завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, подані розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 13 до §13 «Випаровування та конденсація»

1. Коли калюжі після дощу висихають швидше — в теплу чи прохолодну погоду? Чому?

Відповідь:

В теплу погоду калюжі висихають швидше, адже швидше проходить процес випаровування.


2. Чому після змочування руки спиртом відчуття холоду є сильнішим, ніж після змочування водою?

Відповідь:

Тому що спирт швидше випаровується, а ми знаємо, що під час цього процесу в першу чергу відлітають швидкі молекули, тобто температура спирту швидше зменшується, ніж температура води в такому ж випадку.


3. Залишаючись тривалий час у мокрому одязі чи взутті, можна застудитися. Чому?

Відповідь:

Тому що під час випаровування температура поверхні зменшується.


4. Для чого собака висуває язика в спеку?

Відповідь:

Завдяки випаровуванні слини з язика собаки, його поверхня охолоджується. Так тварина зменшує температуру тіла.


5. Перебуваючи на вулиці в морозяний день, ви можете спостерігати «пару», що йде з рота. Що ви бачите насправді?

Відповідь:

Насправді, ми бачимо, як конденсується в повітрі водяна пара, яку ми видихаємо.


6. Навесні, коли інтенсивно тане сніг, над полями іноді утворюється туман. У міру його розсіювання стає помітним, що кількість снігу значно зменшилася. У народі кажуть: «Весняний туман сніг з’їдає». Поясніть це твердження з точки зору фізики.

Відповідь:

Коли туман пропадає, це означає, що проходить процес конденсації, а він завжди супроводжується виділенням енергії. Ця енергія і йде на випаровування та розставання самого снігу, адже температура повітря при цьому зростає.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!