05.11.2021 13:02
для всіх
9299
    
  11 | 11  
 © Дано:

Вправа № 14

PlayВправа № 14

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 14 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 14 до §14 «Лінзи. Оптична сила лінзи»

1. Оптична сила однієї лінзи дорівнює –2 дптр, а другої +2 дптр. Чим відрізняються ці лінзи?

Відповідь:

Від’ємний знак вказує, що лінза розсіювальна, додатній знак – що збиральна.


2. Фокусна відстань однієї лінзи +0, 5 м, а другої +1 м. Яка лінза має більшу оптичну силу?

PlayVideo YouTube

3. Оптична сила лінзи дорівнює –1, 6 дптр. Якою є фокусна відстань цієї лінзи? Яка це лінза — збиральна чи розсіювальна?

PlayVideo YouTube

4. Дві збиральні лінзи виготовлені з одного сорту скла. Як на дотик визначити, яка лінза має більшу оптичну силу?

Відповідь:

Чим більше лінза вигнута, тим менша її оптична сила, що легко визначити на дотик.


5. На лінзу спрямували паралельний пучок світла (рис. 1). Визначте, яка це лінза. Перенесіть рисунок до зошита. Позначте оптичний центр і фокус лінзи. Виміряйте фокусну відстань та визначте оптичну силу лінзи.

Рисунок до Вправи № 14 (5), 9 кл

PlayVideo YouTube

6. У льоду є порожнина у вигляді увігнутої лінзи. Ця лінза збиратиме чи розсіюватиме світло? Обґрунтуйте свою відповідь.

Відповідь:

Це збиральна лінза, адже повітря всередині порожнини має меншу оптичну густину, ніж лід.


7. Які із зображених на рис. 2 трикутників є подібними? Визначте довжину відрізків S1A1 і OF, якщо AO = 10 см, SA = 2 см, OA1 = 6 см.

Рисунок до Вправи № 14 (7), 9 кл

PlayVideo YouTube


PlayВправа № 14

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!