10.11.2021 20:53
для всіх
20252
    
  12 | 12  
 © Дано:

Вправа № 15

PlayВправа № 15

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 15 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 15 до §15 «Побудова зображень у лінзах. Деякі оптичні пристрої. Формула тонкої лінзи»

1. Перенесіть рис. 1, а, б до зошита і для кожного випадку побудуйте зображення предмета АВ у збиральній лінзі. Схарактеризуйте зображення.

Рисунок до Вправи № 15 (1), 9 кл

PlayVideo YouTube

2. Оптична сила лінзи +5 дптр. На якій відстані від лінзи потрібно розташувати запалену свічку, щоб одержати зображення полум’я свічки в натуральну величину?

PlayVideo YouTube

3. Предмет розташований на відстані 1 м від лінзи. Уявне зображення предмета розташовано на відстані 25 см від лінзи. Визначте оптичну силу лінзи. Яка це лінза — збиральна чи розсіювальна?

PlayVideo YouTube

4. На аркуш із друкованим текстом потрапила крапля прозорого клею. Чому літери, що опинилися під краплею, здаються більшими, ніж сусідні?

Відповідь:

Сама крапля клею має форму збиральної лінзи, де літера знаходиться між фокусом та лінзою. Отже, крапля поводить себе, як лупа.


5. За допомогою лінзи отримали чітке зображення предмета на екрані. Визначте: 1) оптичну силу лінзи, якщо предмет розташований на відстані 60 см від лінзи, а відстань між предметом і екраном дорівнює 90 см; 2) висоту предмета, якщо висота його зображення 5 см.

PlayVideo YouTube

6. Перенесіть рис. 2, а–в до зошита і для кожного випадку визначте розташування оптичного центра та фокусів лінзи, тип лінзи, вид зображення. (KN — оптична вісь лінзи; S — світна точка; S1 — зображення світної точки S).

Рисунок до Вправи № 15 (6), 9 кл

PlayVideo YouTube

7. Визначте оптичну силу лупи, яка дає збільшене в 6 разів зображення, розташоване на відстані 20 см від лупи.

PlayVideo YouTube

8. Як змінюється та в якому напрямку рухається зображення предмета, якщо предмет рухається від нескінченності до лінзи?

Відповідь:

Зображення буде рухатися від фокуса до подвійного фокуса, поки предмет не досягне фокусної відстані лінзи.


9. Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся про історію фотоапарата. Зробіть комп’ютерну презентацію.

Відповідь:

Презентацію можна створити на основі доповіді «Історія фотографії».


PlayВправа № 15

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!