16.12.2021 18:31
для всіх
8013
    
  29 | 30  
 © Поліанна М

Як, коли і чому відбуваються такі природні явища: дощ, туман, сніг, роса, град

Як, коли і чому відбуваються такі природні явища: дощ, туман, сніг, роса, град

Шкільний курс фізики за 8 клас прекрасно може пояснити більшість природних явищ, з якими ми постійно стикаємося. Це й принцип утворення дощу, граду, туману, роси, снігу та багато інших примх природи. Спробуємо пояснити найбільш популярні з них.

Як, коли і чому іде дощ?

Дощові краплі утворюються у змішаних хмарах. Головні умови, це температура 0 градусів, що призводить до перетворення перенасиченої водяної пари в лід, який і починає летіти на землю під дією сили тяжіння. Правда дуже швидко льодяні кристали розтають, падаючи вже у вигляді крапель дощу.

Як, коли і чому утворюється туман?

Туман теж утворюється внаслідок кристалізації перенасиченої пари. Правда краплини в даному випадку не такі важкі, тому вони легко утримуються у повітрі в безвітряну погоду. Температура утворення туману може бути будь-яка, навіть в сильний мороз можна спостерігати дане явище. Головне, щоб було перенасичення водяної пари, тобто висока вологість середовища.

Як, коли і чому утворюється роса?

Коли вологість достатня, щоб пара стала насиченою, на будь-якому предметі з температурою трохи нижчою за температуру середовища почне конденсуватися вода. Це й є роса, яка з’являється на холодній землі, траві, під час активного випаровування води, яка призводить до стану насиченої пари.

Як, коли і чому утворюється град?

Знову ж весь секрет в перенасиченій парі, яка конденсується в кристалики льоду, тобто все подібно до того, як буває під час дощу. Але на відміну від нього, під час утворення граду кристалики не розтають, а продовжують падати, вдаряючись на своєму шляху в незаморожені краплини, приморожуючи їх до себе, створюючи більші й більші шматки. І таких зіткнень десятки тисяч чи навіть сотні мільйонів. Врешті величезний шматок льоду долітає до землі, створюючи чималу шкоду людям.

Цікаво, що град утворюється завжди в жаркі дні, але сонячна погода не означає високі температури у хмарах. Висока температура допомагає протікати конвекції, тому висхідні потоки можуть приносити досить холодні потоки з температурою навіть до 40 градусів нижче нуля.

Як, коли і чому іде сніг?

Пояснити сніг ще простіше, це той же дощ, просто в холодну погоду сконденсовані кристалики не розтають, а продовжують летіти, притягуючи один одного. Так утворюють гарні сніжинки з правильною кристалічною формою.


PlayЯк, коли і чому відбуваються такі природні явища: дощ, туман, сніг, роса, град


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!