17.12.2021 21:24
для всіх
5609
    
  18 | 19  
 © Поліанна М

Внесок українських вчених у розвиток нанотехнологій

Внесок українських вчених у розвиток нанотехнологій

Нанотехнології активно розвиває 40 країн світу. Україна входить в цей список і вже має достатньо наробок, які вже запропоновані на міжнародний розсуд і якими найвідоміші інститути світу вже користуються. Найбільший вклад на даний момент в розробку наноматеріалів вносять Національна академія наук та Національна академія медичних наук України. При цьому українські вчені застосовують самі різноманітні інноваційні методи: газовий та плазмохімічний синтез, термічне розкладання речовин, електронно-променеву технологію та ряд інших. Активно розвивається галузь фармакології, де ряд провідних фармацевтів, біохіміків, фізиків починають розробляти новітні лікарські засоби на основі наноматеріалів. Зокрема, можна виділити академіків НАН и НАМН України Кундієва Ю. І. та Трахтенберга І. М.

В 2010-2014 рр. в Україні навіть працювала Державна цільова науково-технічна програма «Нанотехнології та наноматеріали». А на сьогоднішній день вже працює нова Цільова програма фундаментальних досліджень НАН України «Перспективні фундаментальні дослідження та інноваційні розробки наноматеріалів і нанотехнологій для потреб промисловості, охорони здоров’я та сільського господарства», яка буде дійсна в період 2020–2024 рр. А це значить, що наша держава на державному рівні працює з новітніми інноваційними технологіями. Крім того, багато вже зроблено, тому внесок українських вчених на сьогоднішній день вже вагомий. Наприклад, метод електронно-променевих нанотехнологій, котрий розробили в Інституті електрозварювання ім. Патона Є. О. у лабораторії «Електронно-променевої нанотехнології неорганічних матеріалів для медицини». Варто також згадати за розробку методу колоїдно-хімічного синтезу Інститутом біоколоїдної хімії ім. Овчаренка Ф. Д. НАН України. І обов’язково пригадаємо вклад інституту металофізики ім. Курдюмова Г. В. НАН України, котрий відомий розробками матеріалів з унікальними властивостями. Ці інноваційні наноматеріали вже широко використовуються в авіаційній та автомобільній промисловостях, у медичних виробах. Як бачимо, досягнення України в розвитку нанотехнологій значні і нам є чим пишатися.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!