28.01.2022 11:35
для всіх
1373
    
  6 | 6  
 © Поліанна М

Порівняння економічної доцільності використання автомобілів із ДВЗ і електромобілів

Порівняння економічної доцільності використання автомобілів із ДВЗ і електромобілів

Клуб власників електромобілів Tesla Західної Австралії спільно з Австралійською асоціацією електротранспорту організував незвичайний експеримент з метою з`ясувати, який з транспортних засобів менше забруднює атмосферу – електрокар чи автомобіль із дизельним двигуном. Причому досить незвичним способом.

Розробники та виробники електромобілів в один голос стверджують, що в майбутньому немає місця автомобілям зі звичними нам силовими установками з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ). Всі ці димлячі агрегати, що забруднюють атмосферу, підуть врешті-решту на звалище історії, а люди їздитимуть виключно на екологічно чистих електромобілях. Проте насправді тут, звичайно, все не так однозначно, як нас намагаються переконати лобісти та маркетологи.

Є думка, що перехід на електротягу потенційно може завдати ще більшої шкоди екології, ніж автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння. Експерти вважають, що збільшення кількості електрокарів призведе до значного підвищення навантаження на теплові електростанції, що, у свою чергу, призведе до збільшення обсягу викидів шкідливих речовин в атмосферу, включаючи сажу, вуглекислий газ та сірчані сполуки.

Крім того, фахівці нагадують, що виробництво літій-іонних акумуляторів, які традиційно використовуються в електромобілях, не можна назвати екологічно чистим, а після утилізації такі батареї можуть отруювати ґрунт. І поки експерти сперечаються, австралійці поставили дуже цікавий експеримент, який наочно продемонстрував, яка силова установка виявляється більш екологічною – електрична чи дизельна. Звичайно усім зрозуміло, чому був вибраний саме дизельний ДВЗ, адже він значно економічніший за бензиновий двигун внутрішнього згоряння. А тепер підходимо до суті експерименту.

Зарядити акумулятор електрокара Tesla Model S P85D вони вирішили за допомогою дизельного генератора, а як опонент електромобілю взяли універсал Volvo V40 з дизельним чотирициліндровим двигуном D4 об`ємом два літри. Після цього «Тесла» та «Вольво» проїхали тестовим маршрутом з однаковою швидкістю, сумарно накатавши близько 105 кілометрів. Після закінчення пробігу австралійці взялися за калькулятори.

PlayVideo YouTube

Дослідники вирахували, що дизельний автомобіль витратив на цей шлях 4,8 літра солярки, а електрокар, у перерахунку на дизельне паливо, витрачене на роботу генератора – всього 4,46 літра. Вийшло, що навіть якщо використовувати для зарядки дизельне паливо, все одно Tesla вигідніше як з точки зору економії, так і з точки зору екології. Хоча в Австралії власники електромобілів зазвичай заряджають їх за допомогою сонячних батарей.


PlayПорівняння економічної доцільності використання автомобілів із ДВЗ і електромобілів


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.04.2023 19:25  Александрішенко => © 

Хочу скачати