31.01.2022 21:55
для всіх
9533
    
  17 | 18  
 © Поліанна М

Екологічні проблеми атомної енергетики

Екологічні проблеми атомної енергетики

Екологічні проблеми ядерної енергетики явно промальовуються останні десятиліття, та їх вирішення сьогодні – одне з першочергових завдань сучасного суспільства. Протягом багатьох років ядерна енергетика вважалася найперспективнішою, оскільки запаси відповідних ресурсів дуже великі, а їх споживання і вплив на довкілля у процесі виробництва даної енергії – мінімальні. Ще однією незаперечною перевагою було те, що не було необхідності залежати від ресурсів того чи іншого регіону: транспортування палива досить просте і не потребує великих фінансових витрат. Але у процесі функціонування атомних електростанцій поступово виявлялися екологічні проблеми ядерної енергетики.

До певного часу всі екологічні проблеми ядерної енергетики зводилися до складнощів утилізації відходів виробництва. Вплив на природу відходів ядерного палива на сьогоднішній день доведено тисячами наукових праць та сумними показниками вже організованих поховань відпрацьованого палива. Неминучою екологічною проблемою ядерної енергетики вважатимуться також теплове забруднення вод. У процесі діяльності атомна електростанція споживає великі маси води для охолодження агрегатів. Ще однією екологічною проблемою ядерної енергетики є виведення якісних земель під будівництво станцій, що здійснює відчуження величезних територій.

Але екологічні проблеми ядерної енергетики йшли на другий план, порівняно з її можливостями. Усього за кілька десятиліть частка ядерної енергії досягла небувалих показників у світовій енергетиці, що робило її дуже привабливою для інвестицій та планомірного розвитку. Деякі країни повністю перейшли на енергію, яка отримується з ядерного палива. І навіть наростаючі розмови про екологічні проблеми ядерної енергетики не позначилися на темпах її розвитку. На всі аргументи екологів опоненти наводили дані експертів. У їхніх висновках йшлося про те, що атомна електростанція, що стабільно працює, викидає в атмосферу дуже невелику кількість радіаційних забруднень, причому ця кількість у кілька разів менша за ступенем впливу, ніж викиди теплової електростанції аналогічної потужності.

У результаті до Чорнобильської трагедії про екологічні проблеми ядерної енергетики, за великим рахунком, говорилося дуже мало. За довгі роки експлуатації численних атомних електростанцій у всьому світі ця галузь заслужила репутацію найбезпечнішої: підвищені заходи обережності гарантували безаварійну та якісну роботу. Але коли світ побачив руйнівну потужність атомної енергії, головні екологічні проблеми ядерної енергетики стали пов`язувати з можливим повторенням катастрофи.

Дані побоювання виправдалися у 2011 році, коли внаслідок найсильніших підземних поштовхів сталася аварія на японській АЕС «Фукусіма-1». Аварія на Фукусімі була оцінена за максимальним, сьомим рівнем небезпеки – таким, як і трагедія в Чорнобилі. Повна ліквідація наслідків аварії триватиме приблизно 30-40 років. На сьогодні територія в радіусі 20 кілометрів від станції стала зоною відчуження. Природно, що після названих подій екологічні проблеми ядерної енергетики знову стали основою у питаннях розвитку світового енергетичного комплексу. У березні 2012 року в багатьох країнах відбулися глобальні антиядерні акції, присвячені роковинам подій на станції «Фукусіма-1».

Вирішення екологічних проблем ядерної енергетики життєво необхідне, і недооцінювати всієї їхньої серйозності було б страшною помилкою. Хоча при цьому і не варто взагалі зводити нанівець роботу атомних електростанцій: як уже було сказано, для багатьох країн це єдина можливість отримувати недорогу енергію і при цьому не залежати від умов та політичних переваг інших держав.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!