23.12.2012 22:37
-
796
    
  1 | 1  
 © Тетяна Белімова

Звертання

Звертання

коли вживати, як виділяти?

грамотним бути легко

Досить часто ми забуваємо, що звертання небхідно виокремлювати на письмі знаками пунктуації так, як ми це робимо за допомогою інтонації у живому мовленні. Це досить типова помилка. Давайте пригадаємо матеріал із програми п`ятого класу!


Звертання. Розділові знаки при звертанні

Звертання називає того, до кого звертаються.

Наприклад: Вийди, вийди, сонечко, на дідове полечко! (Народна творчість).

Звертання може бути поширеним, якщо при ньому є пояснювальні слова.

Наприклад: Молодий козаче, чого зажурився? (Народна творчість).

Звертання може стояти на початку, в середині і в кінці речення.

Звертання відокремлюється з обох боків комами. На початку речення звертання може відокремлюватись знаком оклику, якщо вимовляється з окличною інтонацією.

В українській мові звертання має форму кличного відмінка.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.12.2012 10:24  Сашко Новік 

о, я звертання добре запам"ятав. завалився з ним на іспитах у КТЗТ, на диктанті. і знав, що то звертання, і все рівно одну кому пожалів. і не пройшов. Зате у КТМТБ втрапив і не жалю)))

 23.12.2012 22:39  Каранда Галина 

:)))) що-що, а коми я люблю))))))

 23.12.2012 21:44  Чернуха Любов => © 

Мабуть, я буду все занотовувати, щоб більше приділяти уваги розділовим знакам, якщо чесно, інколи зовсім про них не задумуюсь, а більше емоцій вкладаю у свої слова.