24.10.2014 13:18
для всіх
280
    
  3 | 3  
 © Микола Васильович Снаговський

Таке «незамінне» слово ЗДІЙСНЮВАТИ

Ось уже років з шість-сім як в українській мові, ні сіло ні впало, зовсім нормальне слово здійснювати почало паразитувати. Звісно, не воно у тому винне, а ті, які його ліплять куди треба й куди ні. От і чуємо: ми здійснювали продаж книг, здійснювали нагляд за природним середовищем, здійснили покупку благодійних пайків, здійснили дзвінок, радимо здійснити чищення зубів тощо. У вас голова обертом не пішла? Ви з глузду від таких фраз ще не з’їхали? Це декотрі так говорять замість простих природніх слів чи словосполучень: продавали книги, наглядали за довкіллям, купували пайки, зателефонували (подзвонили), радимо почистити зуби...

Але такому маразму ще не край. Нещодавно довелося почути про здійснення прийому їжі. І це сказав кандидат у... народні депутати. Як же після цього за нього віддавати голос?!. (Ой-й, краще ж, правильніше та коротше написати так:... за нього голосувати, бо віддавати голос, то вже дещо накручено).

Та що там кандидат у депутати!.. Його перевершила лікар-психолог, певно дуже самозакохана й високої думки про свою освіту, яка під час своєї лекції сипала такими «психологічними» перлами як: здійснив поцілунок своїй дівчині, а дівчина здійснила радість від того; сама ж лікар здійснила читання лекції в інституті підвищення кваліфікації...

Ага!.. Все стає на свої місця: у цієї, з дозволу сказати, лікарки-психолога, мабуть, є гарний «папік», який щедро проспонсорував місце її роботи. А як вона навчалася – не важко здогадатися чи то здійснити здогадування, чи здійснювала навчання... Точно: напевне, здійснювала навчання! Саме тому за кілька років вона доросла (чи здійснила доростання?) до читання лекцій в інституті підвищення кваліфікації.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 24.10.2014 18:28  © ... => Якобчук Павло 

Радий ЗДІЙСНЮВАТИ Вам оприлюднення своїх думок!

 24.10.2014 18:26  © ... => Світлана Рачинська 

Я здійснюю вираз радості на своєму обличчі від Ваших добрих слів!

 24.10.2014 18:05  Якобчук Павло => © 

Микола Васильович! Красно дякую. Посміхнуло))).

 24.10.2014 17:50  Світлана Рачинська => © 

Як вірно, пізнавально, і корисно! Чудово!

 24.10.2014 15:58  © ... => Тадм 

Я здійснюю Вам дякування!

 24.10.2014 15:13  Тадм => © 

Як завжди чудово! Посміхнули Ваші приклади, але то сміх крізь сльози