27.03.2018 22:40
для всіх
288
    
  1 | 1  
 © Вікторія Івченко

Про концерт українського акордеоніста Ігоря Завадського в Будинку актора: "333 роки Й.С. Баху"

Про концерт українського акордеоніста Ігоря Завадського в Будинку актора: «333 роки Й.С. Баху»

з рубрики / циклу «Вибране (друзів і просто хороших поетів)»

У неділю 24 березня ц.р. відбувся черговий концерт українського акордеоніста Ігоря Завадського в Будинку актора - "333 роки Й.С. Баху".


Початок - Органна прелюдія та фуга до мінор, "Арія альта" з ораторії "Страсті за Матвієм" Й.С. Баха, а також ораторія "О, Фортуно!" з кантати "Карміна Бурана" Карла Орфа вразили глибиною виконання і артистизмом.


Тамуючи подих, ми слухали ці твори, супроводжувані невеликими розповідями Ігоря про життєвий шлях і життєву боротьбу великого композитора. Його музичні твори - космічного масштабу - не були належним чином сприйняті сучасниками. Так часто трапляється: лише наступні покоління відкривають заново геніальні творіння... І ми, слухаючи гру Ігоря Завадського, маємо рідкісну нагоду насолодитися як музичними шедеврами, так і вражаючим виконанням. Ось іще кілька номерів зі списку: Органна хоральна прелюдія фа мінор Й.С. Баха (вона викликає у мене особливу "душевну вібрацію"), "Астурія" І. Альбеніса, концерт "Аранхуес", Adagio... Дивовижна музична вистава, підсвічена кольоровими прожекторами. Усе підібрано з великим смаком. Образи змінюються, твориться Музика. На тлі драматичної життєвої колізії самого виконавця.


Ось Ігор розповідає про падіння та злети творчої особистості: після смуги ударів Долі настає світлий, щасливий період. Моя мама (ми були удвох) невідривно дивиться на сцену, підпираючи рукою підборіддя - сама увага! Я дивуюся: як глибоко вона поринула у Дійство, як відчуває найтонші нюанси. Щире серце лікує рани, окрилює... Щасти тобі, Ігорю!


Друге відділення починається виконанням "Чакони" Й.С. Баха Ульріке Вернер, київської скрипальки. Вона завжди нас дивує віртуозною грою на чарівній скрипці, а також - загадковою постаттю. Ця невисока на зріст виконавиця притягує до себе, наче магніт. Я протягом довгого часу дивувалася: Ульріке щоразу приїздить з Німеччини?


Ні, виявляється, вчилася в столичній Музичній академії, живе в Україні. Маленьке диво. Магія Музики. Театр.


...Концерт триває більше трьох годин. Але час промайнув, наче одна Мить. Виходимо з Будинку актора, поспішаємо на потяг метро. Пізно уже, пора до дому. Ми з нетерпінням чекатимемо на нову Зустріч 21 квітня ц.р. До речі, цього разу був аншлаг! Публіка - доброзичлива. Нехай біла смуга білим птахом глядацької любові розпросторює крила і береже тебе, Ігорю. Вас із Андрієм.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!