08.12.2019 22:54
для всіх
135
    
  - | -  
 © Правда (Львів)

Американці за Незалежність України, радянська влада конфісковує золото та роздор в Червоній армії

08.12.1929 | № 50

Українсько-білорусько-литовска конференція.

У Варшаві відбулася з кінця минулого місяця конференція представників українських, білоруських і литовських національних партій, на якій обрано постійний комітет порозуміння. Завдання цього комітету є виробити план співпраці політичних діячів усіх сил трьох народів, яким доводиться жити в польській державі та однаково боронити свої національні права. Від України узяли участь у конференції представники УНДО, радикалів, соц-демократів і Селянського союзу.

Щоб не було роздроблення сільськогосподарських земель

У Міністерстві Земельних реформ розробили законопроект, що землю має успадковувати тільки один спадкоємець. Інші спадкоємці дістали б сплату в той спосіб, що кожен батько родини мусив би бути примусово забезпечений на життя. По смерті батька його асекураційна премія мала б бути на сплату тих спадкоємців, що не дістали б грунту. Ця реформа має стримати надмірне роздроблення селянської земельної власності.

Грудень 1929: Українсько-білорусько-литовська конференція в Варшаві. Проект земельної реформи. Вовки на Волині.

Грудень 1929: Українсько-білорусько-литовська конференція в Варшаві. Проект земельної реформи. Вовки на Волині.

Американці за Незалежність України

З Вашингтону повідомляють, що група американських сенаторів поставила у сенаті подання, щоб США визнали Незалежність України. Внесення це обгрунтовується тим, що український народ зберіг свою культуру, мову та расову відокремленість.

У поданні згадується, що в 1917-1918 роках визнали Незалежність України більшість європейських держав, та навіть більшовики. По тому більшовики напали на Україну і її зайняли. Законний український уряд був змушений емігрувати.

Радянська влада забирає силою золото та срібло

З Москви повідомляють, що народний комісаріат (бодай так, як він народний!) переслав до затвердження раді комісарів проект декрету про конфіскат запасів золота й срібла, що у власності окремих осіб та приватних закладів. Ці запаси хоче більшовицька влада передати в більшовицьку скарбницю та утворити з нього золотий фонд індустріалізації Радянщини. Виходить так, що на Радянщині не дозволяється нікому мати золота й срібла окрім держави.

Грудень 1929: Американці за Незалежність України. Радянська влада забирає силою золото та срібло.

Грудень 1929: Американці за Незалежність України. Радянська влада забирає силою золото та срібло.

Грудень 1929: Промова представника села на перших загальних зборах товариства Просвіта у Львові.

Грудень 1929: Промова представника села на перших загальних зборах товариства Просвіта у Львові.

Грудень 1929: Картина з життя безпритульних дітей в СРСР.

Грудень 1929: Картина з життя безпритульних дітей в СРСР.

В більшовицьких урядах крадуть

Московська газета "Бєднота" від 02.09 ц.р. пише дослівно таке: На Сибіру спостерігається величезний ріст крадіжок по урядах. В 1927 році було викрито там 4 250, а в 1928 уже 4 824 крадіжок на суму 2 мільйони рублів. Боротьбу з злодіями ведуть дуже слабко. Слідство в цих справах ведеться так повільно, що в більшості випадків підозрювані в крадіжках переходять на інші посади.

Селяни тікають з Більшовії

Агенція "Юнайтед Пресс" повідомляє з Москви, що за прикладом німецьких колоністів збираються тікати від більшовиків також селяни інших національностей, а саме чехи, словаки й поляки. Є думка створити міжнародний комітет допомоги для тих, хто думає виселитися з Радянщини. Але більшовики не дозволять цьому комітету розвинути діяльність, бо вважають це втручання у внутрішні справи. Наприклад нині більшовицька перса уже нападає на Німеччину з приводу надання допомоги сибірським переселенцям.

Грудень 1929: В більшовицьких урядах крадуть. Селяни тікають з Більшовії. Загибель кенгуру.

Грудень 1929: В більшовицьких урядах крадуть. Селяни тікають з Більшовії. Загибель кенгуру.

Роздор в Червоній Армії

Член військової революційної ради в Москві Куйбишев говорив на засідання комуністичної партії про те, що прихильники Бухаріна й Рикова (їх, як відомо, усінув з уряду Сталін за так званий правий ухил - опозицію) ведуть пропаганду серед червоноармійців. Куйбишев заявив, що радянська влада не стерпить цієї пропаганди, яка має на меті внести роздор між військо і що "чека" одержала вже повні права застосовувати смертну кару до прихильників Бухаріна й Рикова в армії.

Чубар про події в Україні

Голова Ради народних комісарів в Харкові Чубар заявив, що остані події в Україні є доказом широко закроєної політичної діяльності українських націоналістів в еміграції. Одним з керманичів "Спілки визволення України" був Ніковський, котрий перед виїздом за кордон мав одержати спеціальну інструкцію від ще тоді живого Петлюри.

Чубар підкреслив відтак, що радянський уряд докладе всіх зусиль, щоб організувати комуністичний рух серед українців у Польщі, бо Західна Україна повинна ввійти в склад Радянського Союзу.

Грудень 1929: На фронті боротьби з неписемністю. Роздор в Червоній Армії. Чубар про події в Україні.

Грудень 1929: На фронті боротьби з неписемністю. Роздор в Червоній Армії. Чубар про події в Україні.

Понад мільйон безробітних в Німеччині

З кінця жовтня зареєстрував німецький уряд суспільної опіки 1 050 000 безробітних. Рік тому було 870 000 безробітних.

Зріст числа безробітних це не тільки наслідок зимової пори, але також масових звільнень в металургійній промисловості.

Німеччина не буде вести політики поневолених

В німецькому парламенті промовляв минулого тижня наступник Штреземана, новий міністр закордонних справ Німеччини др. Курціюс. Виступаючий зажадав від імені уряду відкинути законопроект Гугенберга, що спрямований проти плану Юнга. Опісля заявив, що Німеччина ніколи не буде вести політики переможених і поневолених, як це закидають теперішньому уряду націоналісти з-під стягу Гугенберга. План Юнга є набагато корисніший для німецької економіки ніж колишній план Доза. План Юнга забезпечує Німеччині остаточну і цілковити евакуацію Надренії. А це великий успіх німецької політики.

В дискусії над промовою Курціюса брали слово депутати правих німецьких націоналістичних партій, які рішуче домагались зірвання дотеперішньої політики виконання зобов`язань перед державами переможцями.

Але німецькі націоналісти є в значній меншості й немає сумніву, що політика Курціюса знайде цілковиту підтримку більшості в парламенті.

Грудень 1929: Яка буде німецька політика. Понад мільйон безробітних в Німеччині. Яка буде цьогорічна зима.

Грудень 1929: Яка буде німецька політика. Понад мільйон безробітних в Німеччині. Яка буде цьогорічна зима.

Грудень 1929: Календарі. Біржа. Політичний словник.

Грудень 1929: Календарі. Біржа. Політичний словник.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!