01.02.2020 19:55
для всіх
127
    
  - | -  
 © Правда (Львів)

Більшовицький закон про емігрантів, селяни нищать комуністів, новий банк для німецьких репарацій

26.01.1930 | № 3

Морська конференція

В Лондоні почалася велика міжнародна конференція, на котрій вирішують, як обмежити озброєння держав на морі. 21 січня 1930 року на відкритті цієї конференції англійський король Юрій V виголосив промову, котру транслювали по радіо. Також виступи інших делегатів передають через радіо і їх будуть мати можливість слухати люди по всій Землі.

Більшовицький закон проти емігрантів

В Ленінграді підготували проект закону згідно якого всі емігранти, котрі на заклик радянської влади не повернуться в означений час до СРСР, будуть заочно засуджені на кару смерті.

Січень 1930: Йорданське Богосвятення у Львові. Більшовицький закон про емігрантів.

Січень 1930: Йорданське Богосвятення у Львові. Більшовицький закон про емігрантів.

Боротьба з релігією в СРСР

Московська влада в Україні ухвалила закрити 9 церков у Харкові. Миколаєвський собор (єдину церкву, де відправляється богослужіння по українськи) і Мироносицьку церкву мають зруйнувати, бо перший перешкоджає руху тролейбусів, а на місці другої планується збудувати великий оперний театр. Цеглу з Миколаєвської церкви на Павлівці використають на будівництво клубу. Решту церков піде під клуби та ресторани. Дзвони віддадуть на заводи. Совіцька влада підрахувала, що дзвони можуть дати 300.000 тонн цінних кольорових металів. Гроші за дзвони мають перейти до центральної спілки безвірників у Москві.

"Комуніст" з 31 грудня подає, що комун. комірка в Макієвці за дозволом місцевих відпоручників в Україні захопила місцевий собор. Дзвінницю зовсім знято, на бані собору замість хреста поставлено червону зірку. В середині собор пристосовано під театр. Замість вівтаря спорудили сцену.

Селяни на Радянщині нищать комуністів

Більшовицький часопис "Комуніст", що виходить у Ризі, повідомляє, що українські селяни на Радянщині щораз частіше й завзятіше виступають проти більшовиків, особливо на радянській Волині.

В селі Кропива селяни позамикали всі виходи з будинку, в якому відбувалися збори місцевих комуністів разом з представниками окружної влади й підпалили дім. Кілька десятків комуністів згоріли живцем. Селяни приглядалися пожежі й спокійно слухали стогін і зойки комуністів, що гинули в вогні.

В селі Потіївка селяни спалили радянську школу. В селі Вертикіївці згорів будинок сільської ради, при чому селяни перед підпалом зищили знаряддя пожежнох сторожі. В селі Курне невідомі люди підпалили хату й господарські будинки голови більшовицької ради.

В селі Котельна селяни протягом останнього місяця спалили декілька будинків місцевих комуністів. Під час засідання з нагоди приїзду редакції часопису "Радянська Волинь" селяни спалили стодолу комуніста Милька, в якій згорів увесь маєток хліборобської комуни. За кілька днів опісля спалили хату голови більшовицької ради та підкинули непідписаний лист голові місцевої комуністичної комірки Ковальчукові в день його народження. В листі написали:"Жив ти вже досить на світі, а тепер мусиш приготуватися до смерті". Через два дні Ковальчука вбили, а цієї ж ночі згоріло 10 будинків комуністів.

Таке пише комуністичний часопис. Сумно, усе говорить про здичавіння. Та хто ж довів до цього, як не самі комуністи. До сьомої шкіри, до печінок дібралися селянам більшовики, коли селяни на Радянщині зважуються на таке. Знають, що цього не подарує їм радянська влада, що жде їх за це жорстока кара, а все ж зважуються на ці відчайдушні вчинки. Розпач лихий порадник. Та винити тут треба тільки більшовиків та їх комуністичну господарку.

Січень 1930: Боротьба з релігією в СРСР. Селяни на Радянщині нищать комуністів.

Січень 1930: Боротьба з релігією в СРСР. Селяни на Радянщині нищать комуністів.

Радянщина на автомобілі

Диктатор Радянщини Сталін оповістив всьому світові, що завданням комунізму є "посадити увесь Радянський Союз на автомобіль, а хлібороба на трактор, а коли це станеться, хай спробують капіталісти випередити Радянщину в економічному розвитку".

З цією метою склали в Москві відомий п`ятирічний план економічног розвитку. План цей передбачає збільшення промислової продукції майже на 200%, а хліборобської - на 60%.

Та план залишається планом, а сумна дійсність говорить про інше.

На нараді закордонних інженерів, цілий ряд цих інженерів жалілися на ненормальні відносини, які мають місце в радянській промисловості.

Один з інженерів заяив, що призначені на вивіз кожухи нищать самі робітники. Коли інженер хотів впровадити раціональну господарку, робітники почали погрожувати йому смертю.

Німецькі інженери, що працюють на Уралі, заявили, що коли відносини на радянських фабриках не виправляться, то вони покинуть Радянщину. Під кінець наради один з найвизначніших німецьких інженерів Штанге заявив, що п`ятирічний план за теперішньої ситуації не виконають і за 10 років.

Так то воно! Легко Сталінові чванитися, що посадить Радянщину на автомобіль, та не легко здійснити. Дійсність сумна і страшна доводить банкрутство комуністиного господарства. Той автомобіль котиться у прірву і над ним уже схилилось марево смерті.

Січень 1930: Радянщина на самоїзді. Українська пісня і Чекіст України.

Січень 1930: Радянщина на самоїзді. Українська пісня і "Чекіст України".

Новий посол СРСР у Варшаві

До Варшави приїхав уже з Москви новий радянський посол. Його прізвище Овсієнко.

Січень 1930: Хочуть висушити Середземне море. Новий посол СРСР у Варшаві.

Січень 1930: Хочуть висушити Середземне море. Новий посол СРСР у Варшаві.

Січень 1930: З життя й діяльності папи Пія XI. 12 років не спить. Чудесні уздоровлення на могилі католицького священника

Січень 1930: З життя й діяльності папи Пія XI. 12 років не спить. Чудесні уздоровлення на могилі католицького священника.

Китайсько-радянська конференція відкладена

Для полагодження непорозуміння між СРСР і Китаєм мала зібратися в Харбіні 20 січня 1930 року конференція. Але виявилося, що так швидко ця конференція відбутися не може і тому її відкладено на один місяць.

Січень 1930: Українці в Югославії. Великий китайський мур.

Січень 1930: Українці в Югославії. Великий китайський мур.

Січень 1930: Долина смерті. Найстаріше дерево світу.

Січень 1930: Долина смерті. Найстаріше дерево світу.

Січень 1930: Протиалкогольна акція на селі. Перепис населення в Польщі. Чого хоче товариство Відродження.

Січень 1930: Протиалкогольна акція на селі. Перепис населення в Польщі. Чого хоче товариство "Відродження".

Перед закінченням конференції в Гаазі

Представники шести великих держав підписали протокол на підставі якого план Юнга буде називатися Новим Планом. Цей протокол охоплює все, що було ухвалено на першій і другій конференції в Гаазі. На порядку денному була справа репарацій, а саме піднято дискусію на тему: на яких умовах Німеччина зобов`язалася би вирівняти репараційні зобов`язання.

Німеччина після Локарно зреклася претензій до Ельзасу та Лотарингії. Англія подбала про забезпечення та закріплення французьких східних кордонів і відтоді Німеччина стала членом Союзу Народів, але ані окупація Надренщини, ані план Юнга не вдоволили досі Францію, а німецький представник Курціус твердо відстоєю проекти, яких Франція не може прийняти.

Натомність німецькі представники доводять, що всілякі плани репараційних виплат, які пропонує Франція, це для Німеччини самогубство. Та ці непорозуміння в значній мірі вирівняно і члени конференції вірять що конференція закінчиться німецько-французьким порозумінням. Директор державного банку Німеччини д-р. Шахт заявив, що Німеччина не візьме участь у фінансуванні міжнародного репараційного банку, коли вимоги Німеччини не будуть виконані. Така заява Шахта збільшила недовіру до німецької делегації.


20 січня 1930 року в Гаазі прийшли до порозуміння між державами-переможцями та Німеччиною. Підписано договір про остаточне прийняття так званого Плану Юнга, котрим внормовано німецькі сплати. Відтепер цією справою буде займатися не Репараційна комісія, а Банк міжнародних виплат. До того банку буде платити Німеччина річні рати вішкодувань.

Для залагодження можливих непорозумінь встановлено роз`ємний трибунал. Головою цього трибуналу буде американець, а членами одни німець, один представник держав-переможців і два нейтральні представники. Цей договір має ще бути ратифікований зацікавленими державами.


Січень 1930: Що таке плодозміна? Звірята в житті людини.

Січень 1930: Що таке плодозміна? Звірята в житті людини.

Січень 1930: Протест проти переслідування на Великій Україні.

Січень 1930: Протест проти переслідування на Великій Україні.

Січень 1930: Церковний календар. Історичний календар. Біржа.

Січень 1930: Церковний календар. Історичний календар. Біржа.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 01.02.2020 22:57  Каранда Галина => © 

Почитала про план Атлантропа. Цікаво... але на думку спадає приказка: "якби свині крила, вона б і небо зрила."

 01.02.2020 21:57  Каранда Галина => © 

А що за прикол про Середземне море???
Ніколи не чула, що був такий проект...