17.08.2020 22:39
для всіх
10592
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Вимірювання розмірів малих тіл

ЛР. Вимірювання розмірів малих тіл 7 клас

Мета онлайн уроку: засвоєння учнями знань під час очного або дистанційного навчання про метод вимірювання діаметру тіл малого розміру – метод рядів та удосконалення засвоєних учнями знань шляхом проведення експерименту

Лише осмислені знання приносять плоди.
В. Борисов

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи обов’язково ще раз ознайомтесь з правилами техніки безпеки в кабінеті фізики, які написані на форзаці вашого підручника «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Але перед початком роботи, обов’язково подивіться пояснювальне відео до роботи

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Тепер пригадайте метод рядів, який ми і використаємо в даній експериментальній роботі.

Метод рядів для вимірювання розмірів тіл використовують у тих випадках, коли ціна поділки шкали приладу не дозволяє провести вимірювання з достатньою точністю.

Для визначення розміру d малого тіла методом рядів необхідно:

— утворити ряд, — наприклад, викласти зернятка впритул одне до одного або намотати нитку багато разів на стрижень для ручки таким чином, щоб витки були розташовані в один ряд і впритул один до одного;

— виміряти довжину L ряду;

— визначити кількість n тіл або витків у ряді;

— знайти відношення: d=L/n.

Метод рядів

Нижче подано відео, де наочно відтворений метод рядів.

PlayVideo YouTube


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Як вважаєте, вміння вимірювати дуже малі тіла методом рядів важливе в житті та побуті? Де це може знадобитися?
  • Відгукнутись

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно лабораторну роботу №3 «Вимірювання розмірів малих тіл». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 39-41 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Увага! Лабораторна робота при дистанційному навчанні виконується з дозволу та під наглядом батьків.

Слайд 4

Лабораторна робота №3 «Вимірювання розмірів малих тіл».

Мета роботи: визначити методом рядів діаметр горошини, діаметр пшоняного зернятка, товщину нитки.

Обладнання:

1. Лінійка.

2. Два пластикові стаканчики з пшоном та горохом.

3. Зубочистка.

4. Стрижень для ручки.

5. Нитка довжиною 50-100 см.

Хід роботи

Слайд 5

Дослід

1. Спочатку побудуйте таблицю в яку будуть вводитися дані з експериментів.

Проскрольте таблицю вліво →

Номер досліду

Тіло

Довжина l ряду, мм

Кількість n тіл (витків) у ряді

Діаметр (товщина) dвим, мм

1

Горошина

2

Пшоняне зернятко

3

Нитка


2. Визначте ціну поділки лінійки, якою будете здійснювати заміри, та запишіть дане значення в робочий зошит.

3. Візьміть приблизно 20 горошин та визначте методом рядів його діаметр. Дані занесіть в таблицю. Обчислення проводьте під табличкою.

Метод рядів 2

4. Для другого досліду візьміть близько 50 пшоняних зерняток та повторіть обчислення, як в п. 3. Скористайтесь зубочисткою, щоб було зручно впорядковувати маленьке пшоно.

5. В третьому досліді методом рядів потрібно обчислити діаметр нитки. Для цього на стрижень ручки намотайте близько 50-100 витків.

Слайд 6

Опрацювання результатів експерименту

6. Проаналізуйте метод рядів, яким ви скористалися.

Слайд 7

Висновок:

7. Сформулюйте висновок, у якому обов’язково зазначте: 1) що ви навчилися в ході виконання даної лабораторної роботи; 2) які результати під час експерименту отримали; 3) як можна підвищити точність вимірювань; 4) для чого можуть знадобитися отримані навички.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Вимірювання розмірів малих тіл», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Творче завдання на ст. 41 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Виконуємо безпосередньо в межах лабораторної роботи після висновку. Також повторіть параграфи 4 та 5, тобто пригадайте урок «Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин. Похибки й оцінювання точності вимірювань».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.09.2021 21:39  Ал => © 

Нет не пригодится, если и пригодится то для этого есть интернет