14.05.2021 11:39
для всіх
4678
    
  15 | 15  
 © Поліанна М

Досягнення і трагедії геніального фізика Галілео Галілея

Досягнення і трагедії геніального фізика Галілео Галілея

Галілео Галілей, біографія якого була наповнена подіями та цікавими фактами, є найяскравішим дослідником і мислителем свого часу. Він заклав основи таких наук, як механіка, фізика та астрономія, а також став підтримувати ідеї іншого великого вченого – Миколи Коперника. Галілей зробив ряд відкриттів, через які піддавався гонінням з боку церкви, що, звичайно, не применшує його наукових заслуг.

Юність вченого

15 лютого 1564 року в італійському містечку Піза в родині збіднілих аристократів з`явився хлопчик, якому судилося стати великим дослідником.

Спочатку він відвідував школу при монастирі. Галілео ріс кмітливою дитиною, виказував таланти в різних сферах діяльності: малюванні, іноземних мовах, музиці, проте свою перевагу віддавав науці.

У 17 років він вступив до університету, де зайнявся медициною. Галілею також подобалися математичні заняття: відвідуючи їх, він захопився геометрією та алгебраїчними формулами, а також познайомився з науковими працями Коперника, що в подальшому вплинуло на його життя. Завдяки своєму покровителю, маркізу Гвідобальдо дель Монте, Галілей почав викладати в Болонському університеті та отримувати за це платню.

Відкриття Галілео Галілея

Вивчаючи коротку біографію Галілео Галілея і його відкриття, не можна не згадати його діяльність в період викладання в університеті. Там він активно займався науковою діяльністю – видав ряд своїх праць: «Про рух», «Механіка», в яких спростував всі тези Аристотеля.

Також в 1609 році Галілео винайшов телескоп, за допомогою якого вчені всього світу тепер можуть спостерігати за небесними тілами. Про відкриття, які були зроблені за допомогою цього приладу, він розповів в «Зоряному віснику».

Згодом науковець видав «Листи про сонячні плями». Цей твір було критично оцінено церквою і налаштувало її проти вченого. А після демонстрації телескопа Галілео визнали єретиком.

За допомогою свого телескопа розглянув Місяць, на якій виявив велику кількість кратерів і гір (що підтвердило його думку про те, що Земля не відрізняється від інших планет за фізичними показниками).

Потім відкрив чотири супутника далекого Юпітера, загадкові кільця Сатурна та зрештою зміг розглянути зірки Чумацького шляху і навіть розгледів Нептун. За допомогою свого винаходу він в 1613 році побачив і плями на Сонці. До відкриттів Галілео Галілея відноситься і його твердження, що наше головне світило обертається навколо власної осі, як і Земля, в чому він пізніше теж повністю переконався.

Відкриття в точних науках

Крім астрономії, Галілей також здійснював відкриття в механіці та фізиці: встановив і підтвердив багато законів, які в подальшому лягли в основу сучасних наук (зокрема, закони падіння і польоту тіла, інерції, принцип відносності), а також сформулював розрахунок формули коливання маятників.

Він багато міркував про філософію і математику. І за своїми міркуванням встановив тези, близькі до теорії ймовірності. Крім того, дослідник виступив автором багатьох наукових трактатів про числа. На жаль, його сучасники не могли повною мірою оцінити прагнення і відкриття вченого. І тільки пізніше люди зможуть по-новому подивитися на ці умовиводи.

Останні дні

У 1632 Галілео знову звинуватили в тому, що він єретик. Помер учений, будучи поза законом, 8 січня 1642 роки від лихоманки, залишивши світу найважливіше – свою працю і відкриття.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!