27.05.2021 18:18
для всіх
20267
    
  22 | 22  
 © Дано:

Вправа № 3

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи 3 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 3 до §3 «Магнітне поле струму. Правило свердлика»

1. На рисунку зображено лінію магнітної індукції магнітного поля провідника зі струмом. Яким є напрямок струму в провіднику?

Рисунок до Вправи № 3 (1),  9 кл

Відповідь:

За правилом свердлика можемо дійти висновку, що струм протікає від точки В до точки А.

2. На рисунку зображено лінії магнітної індукції магнітних полів двох провідників зі струмом.

1) Як напрямлене магнітне поле провідника, зображеного на рисунку, а? 2) Яким є напрямок струму в провіднику, зображеному на рисунок, б? 3) Визначте, в якій точці — А чи В — магнітне поле є сильнішим (рисунок, а, б).

Рисунок до Вправи № 3 (2),  9 кл

Відповідь:

1) проти годинникової стрілки;

2) напрям струму в провіднику – від нас;

3) на рисунку «а» магнітне поле в точках А та В однакове; на рисунку «б» магнітне поле сильніше в точці А, так як ліній магнітної індукції до центра стають густішими.

3. Яким полюсом має повернутися до нас магнітна стрілка (рисунок)? Чи зміниться відповідь, якщо стрілку розташувати над провідником?

Рисунок до Вправи № 3 (3),  9 кл

Відповідь:

За правило свердлика лінії магнітної індукції під провідником напрямлені від нас, тому стрілка повернеться південним полюсом (S) до нас. Якщо стрілку підняти над провідником, все зміниться на протилежне.

4. Над котушкою підвішено магніт (рисунок). Як поводитиметься магніт, якщо замкнути коло?

Рисунок до Вправи № 3 (4),  9 кл

Відповідь:

За допомогою правої руки встановлюємо напрямок магнітних ліній в електромагніті, з нього слідує, що зверху з’явиться північний полюс, тому верхній магніт до котушки почне притягуватися, тобто опуститься.

5. Визначте полюси джерела струму на рисунок.

Рисунок до Вправи № 3 (5),  9 кл

Відповідь:

Якщо стрілка повернулась до котушки південним полюсом, значить зліва від день північний полюс. За допомогою правої руки робим висновок, що ліва клема батарейки +, а права –, адже за напрямок струму прийнято вважати напрям від + до –.

6. У деяких приладах прояви магнітного поля струму не є бажаними. У таких приладах використовують біфілярну намотку: провід скручують удвоє так, щоб обидва його кінці опинилися поряд. У чому сенс такої намотки?

Відповідь: 

Біфілярна намотка використовується в приладах, де потрібно прибрати небажані магнітні поля навколо котушки зі струмом чи мотків дроту. Адже кожен виток створює своє магнітне поле і якщо половина буде мати інший напрямок, вони почнуть гасити магнітні поля один одного.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!