01.06.2021 18:40
для всіх
16973
    
  22 | 23  
 © Дано:

Вправа № 8

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 8 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 8 до §8 «Досліди Фарадея. Явище електромагнітної індукції. Індукційний електричний струм»

1. Дві нерухомі котушки розташовані так, як показано на рис. 1. Міліамперметр, підключений до однієї з котушок, реєструє наявність струму. За якої умови це можливо?

Рисунок до Вправи № 8 (1),  9 кл

Відповідь:

Струм буде виникати на зовнішній котушці, якщо вмикати чи вимикати струм на внутрішній котушці, або якщо змінювати на ній силу струму.


2. На рис. 2 зображено пристрій, який називають «кільця Ленца». Пристрій складається з двох алюмінієвих кілець (суцільного і розрізаного), закріплених на алюмінієвому коромислі, яке має можливість легко обертатися навколо вертикальної осі.

1) Як буде поводитися суцільне кільце пристрою, якщо:

а) підносити до нього магніт? б) відсувати від нього магніт? в) підносити до нього магніт південним полюсом?

2) Для кожного випадку в п. 1 визначте напрямок індукційного струму в суцільному кільці та напрямок індукції магнітного поля, створеного цим струмом.

3) Що відбуватиметься, якщо магніт підносити до розрізаного алюмінієвого кільця?

Рисунок до Вправи № 8 (2),  9 кл

Відповідь:

1) а) кільце буде відштовхуватися; б) кільце буде слідувати за магнітом; в) кільце буде відштовхуватися незалежно від полюса магніту.

2) а) струми виникатимуть проти годинникової стрілки, напрям індукції магнітного поля спрямований буде до магніту; б) струми виникатимуть за годинниковою стрілкою, напрям індукції магнітного поля спрямований буде від магніту; в) струми виникатимуть за годинниковою стрілкою, напрям індукції магнітного поля спрямований буде до магніту.

3) в розрізаному кільці індукційні струми не виникатимуть.


3. Дві котушки надіто на спільне осердя (рис. 3). Визначте напрямок індукційного струму в котушці А, якщо: 1) замкнути коло; 2) розімкнути коло; 3) пересунути повзунок реостата ліворуч; 4) пересунути повзунок реостата праворуч.

Рисунок до Вправи № 8 (3),  9 кл

Відповідь:

1) індукційний струм матиме протилежний напрямок, проти годинникової стрілки; 2) індукційний струм матиме той же напрямок, за годинниковою стрілкою; 3) індукційний струм матиме протилежний напрямок, проти годинникової стрілки; 4) індукційний струм матиме той же напрямок, за годинниковою стрілкою.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!