20.10.2021 14:54
для всіх
13954
    
  13 | 14  
 © Дано:

Вправа № 11

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 11 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 11 до §11 «Відбивання світла. Закони відбивання світла. Плоске дзеркало»

1. Дівчинка стоїть на відстані 1, 5 м від плоского дзеркала. На якій відстані від дівчинки розташоване її відображення? Схарактеризуйте його.

Відповідь:

Зображення дівчинки розташоване на подвійній відстані, тобто – 3 м. Дане зображення є однакове за розміром та уявне.


2. Водій автомобіля, глянувши в дзеркало заднього огляду, побачив у ньому пасажира, який сидить на задньому сидінні. Чи може пасажир у цей момент, дивлячись у те саме дзеркало, побачити водія?

Відповідь:

Так, пасажир побачить водія. Даний випадок підтверджує оборотність світлових променів.


3. Перенесіть рис. 1 до зошита, для кожного випадку побудуйте падаючий (або відбитий) промінь. Позначте кути падіння й відбивання.

Рисунок до Вправи № 11 (3),  9 кл

PlayVideo YouTube

4. Кут між падаючим і відбитим променями становить 80°. Чому дорівнює кут падіння променя?

PlayVideo YouTube

5. Предмет був розташований на відстані 30 см від плоского дзеркала. Потім предмет пересунули на 10 см від дзеркала в напрямку, перпендикулярному до поверхні дзеркала, і на 15 см — паралельно їй. Якою була відстань між предметом і його відображенням? якою вона стала?

Відповідь:

Відстань від предмета до зображення спочатку відповідала подвійній відстані від предмета до дзеркала: 30 см * 2 = 60 см. Після пересування відстань змінилася: (30 см + 10 см) * 2 = 80 см.


6. Ви прямуєте до дзеркальної вітрини зі швидкістю 4 км/год. Із якою швидкістю наближається до вас ваше відображення? На скільки скоротиться відстань між вами і вашим відображенням, коли ви пройдете 2 м?

Відповідь:

В даному випадку швидкості будуть додаватися: 4 км/год + 4 км/год = 8 км/год.

Відстань між людиною та зображенням скоротиться на подвійну відстань між людиною та вітриною: 2 м * 2 = 4 м.


7. Сонячний промінь відбивається від поверхні озера. Кут між падаючим променем і горизонтом удвічі більший, ніж кут між падаючим і відбитим променями. Чому дорівнює кут падіння променя?

PlayVideo YouTube

8. Дівчинка дивиться у дзеркало, що висить на стіні під невеликим кутом (рис. 2).

Рисунок до Вправи № 11 (8),  9 кл

1) Побудуйте зображення дівчинки у дзеркалі.

2) Знайдіть графічно, яку частину свого тіла бачить дівчинка; область, із якої дівчинку видно повністю.

3) Які спостерігатимуться зміни, якщо дзеркало поступово затуляти непрозорим екраном?

PlayVideo YouTube

9. Уночі у світлі фар автомобіля калюжа на асфальті здається водієві темною плямою на світлішому тлі дороги. Чому?

Відповідь:

Тому що світло відбивається від асфальту та від калюжі по різному. Від частин асфальту світло відбиваючись потрапляє в очі водію, а від калюжі – ні.


10. На рис. 3 зображено хід променів у перископі — пристрої, дія якого ґрунтується на прямолінійному поширенні світла. Поясніть, як працює цей пристрій. Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся, де його застосовують.

Рисунок до Вправи № 11 (10),  9 кл

Відповідь:

Світло від зображень, які знаходяться перед перископом, потряпляє спочатку на перше дзеркало, далі – на друге і, відбившись від кожного, в очі спостерігача. Цей пристрій широко використовується в армії, наприклад, для огляду позицій з укріплень, з танків, підводних човнів.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!