22.10.2021 16:56
для всіх
11776
    
  11 | 11  
 © Дано:

Вправа № 12

PlayВправа № 12

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 12 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 12 до §12 «Заломлення світла на межі поділу двох середовищ. Закони заломлення світла»

1. Перенесіть рис. 1 до зошита. Вважаючи, що середовище 1 має більшу оптичну густину, ніж середовище 2, для кожного випадку схематично побудуйте падаючий (або заломлений) промінь, позначте кут падіння та кут заломлення.

Рисунок до Вправи № 12 (1), 9 кл

PlayVideo YouTube

2. Обчисліть швидкість поширення світла в алмазі; воді; повітрі.

PlayVideo YouTube

3. Промінь світла падає з повітря у воду під кутом 60°. Кут між відбитим і заломленим променями становить 80°. Обчисліть кут заломлення променя.

PlayVideo YouTube

4. Коли ми, стоячи на березі водойми, намагаємося на око визначити її глибину, вона завжди здається меншою, ніж є насправді. Скориставшись рис. 2, поясніть, чому так відбувається.

Рисунок до Вправи № 12 (4), 9 кл

Відповідь:

Під час заломлення, промені змінюють напрям, але око сприймає рух променів лише прямолінійно, тому нам здається, що дно знаходиться ближче, ніж є насправді.


5. За який час світло доходить від дна озера глибиною 900 м до поверхні води?

PlayVideo YouTube

6. Поясніть «фокус» із кільцем (монетою), згаданий на початку § 12 (див. рисунок).

Рисунок до Вправи № 12 (6), 9 кл

Відповідь:

Секрет «фокуса» криється в заломленні. Промені, відбиті від монети, змінюють напрям, коли переходять з води в повітря і завдяки цьому вже можуть потрапити в око спостерігачу.


7. Світловий промінь переходить із середовища 1 у середовище 2 (рис. 3). Швидкість поширення світла в середовищі 1 становить 2, 5⋅108 м/с. Визначте:

1) оптична густина якого середовища є більшою;

2) показник заломлення середовища 2 відносно середовища 1;

3) швидкість поширення світла в середовищі 2;

4) абсолютний показник заломлення кожного середовища.

Рисунок до Вправи № 12 (7), 9 кл

PlayVideo YouTube

8. Наслідком заломлення світла в атмосфері Землі є виникнення міражів, а також той факт, що ми бачимо Сонце й зорі трохи вище від їхнього реального положення. Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся про ці природні явища докладніше.

Відповідь:

Докладно про міражі можна почитати в рефераті «Міражі: як вони утворюються і де їх можна спостерігати».


PlayВправа № 12

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.11.2023 15:37  андрій дяченко => ©