12.11.2021 16:48
для всіх
10739
    
  16 | 16  
 © Дано:

Вправа № 16

PlayВправа № 16

9 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 16 з підручника фізика 9 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 16 до §16 «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція»

1. Оптична сила лінз бабусиних окулярів –2,5 дптр. Якою є фокусна відстань цих лінз? Який дефект зору має бабуся?

PlayVideo YouTube

2. На якій мінімальній відстані від ока людина з нормальним зором має розташувати дзеркальце, щоб, не втомлюючись, побачити чітке зображення ока?

Відповідь:

Якщо для людини відстань найкращого зору становить 25 см, а зображення в дзеркалі знаходиться на тій же відстані, що й предмет, тоді найкраща відстань від дзеркала становить половину від 25 см, тобто 12,5 см.


3. Чому, щоб краще бачити, короткозора людина мружить очі?

Відповідь:

Під час мруження фокусна відстань збільшується, отже фокус короткозорої людини наближається до сітківки.


4. Чому навіть у чистій воді людина без маски погано бачить?

Відповідь:

Показник заломлення води та кришталика майже збігаються, тому без маски для пірнань зображення в очі формується за сітківкою.


5. Хлопчик читає книжку, тримаючи її на відстані 20 см від очей. Визначте оптичну силу лінз, які необхідні хлопчикові, щоб читати книжку на відстані найкращого зору для нормального ока.

PlayVideo YouTube

6. Проведіть аналогію між фотоапаратом і оком людини. Яку функцію ока виконує та чи інша частина фотоапарата? У разі потреби зверніться до додаткових джерел інформації.

Відповідь:

Зображення в окові та фотоапараті формується однаково, за тим же принципом, тобто воно є дійсним, зменшеним, оберненим.

Сітківка ока – це світлочутлива матриця фотоапарата або плівка. Кришталик та рогівка – це система лінз, котра фокусує на сітківці чітке зображення. Зіниця – система, яка змінює вхідний отвір, для настроювання освітленості. Склера – корпус об’єктива.


PlayВправа № 16

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!