18.01.2022 13:48
для всіх
3006
    
  12 | 12  
 © Поліанна М

Г. Галілей, І. Ньютон. Відкриття законів механіки

Г. Галілей, І. Ньютон. Відкриття законів механіки

Від становлення фізики древньогрецькими філософами пройшло багато часу. Але формування фізики почалося через більш як тисячу років після цього з роздумів про буденне італійським вченим Галілео Галілеєм. Він заклав фундамент класичної механіки ще на початку XVII ст., яку через кілька десятків років підтримав англійський науковець Ісаак Ньютон, продовжуючи його справу. І це вже була класична фізика, на яку спиралися та спираються сучасники. Але суть тут інша, Галілей та Ньютон формували в першу чергу філософський зміст, який і створив теоретичну механіку. І її наслідки ми проходимо в школі.

У 7 класі на уроках фізики ми дізнались про відносність руху та явище інерції. В 9 класі ми продовжимо цю тему та познайомимося з трьома законами Ньютона та принципом відносності Галілея. Тобто, фундамент у наших головах вже закладений, а далі лише більш вдосконалене усвідомлення теми про «механічний рух». Згодом ми зрозуміємо, що саме фундамент розкриває головне. Перший закон Ньютона по суті відкрив Галілей, причому теоретично. Це відбулось, коли він поставив під сумнів фундаментальні знання Аристотеля. «Рух», «спокій», «відносність», ми вже знаємо зв’язок, який у старший класах лише скоригуємо та переведемо у формули, які так досконало поєднав пан Ньютон.

Теоретична фізика була першою, на неї спирається практика. Філософські роздуми Г. Галілей та І. Ньютон створили фундаментальні роздуми, на які згодом сперлись закони механіки. І далі вже практичне використання та створення механізмів, вдосконалення технічних пристроїв. Прості механізми почали еволюціонувати, прийшов технічний прогрес. Але цього не було б, якби не уявний експеримент Галілео Галілея з жолобом і кулькою та не побудова першої механічної картини світу Ісаака Ньютона через відкриті ним закони механіки. Тому не дивно, що цих виданих вчених навіть сучасники називаються геніями.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!