27.02.2023 23:05
для всіх
188
    
  - | -  
 © Максимів Галина

Місія буття «Тут і Там»

Місія буття «Тут і Там»

Агов, а ви знаєте скільки кольорів у веселки? А їх послідовність? Замислились…? Згадуєте…? Рахуєте…?

…Всім відомо, що навіть у найтемніші часи настає світанок. А з ним – сонце і гроза. Такий незмінний коловорот буття.

Здається, не так давно, у 2016 році, Ірина Стефанюк дебютувала книгою «Ти хочеш яблуко?». І ось, минулого року вийшов у світ роман «Тут і там». Невипадково про закономірність буття – обрана мною перша цитата з книги.

«Ось дощ, він як лився у стародавньому світі, так само ллється і зараз» (с.6)

Ще вагаєтесь, чи відкривати цю книгу? А послідовність кольорів веселки досі не згадали? Головний герой Роберт каже: «Коли був школярем, це був сьомий клас, то придумав собі таку фразу, щоб запамятати послідовність: «Чи очікуєш життя з благами, сюрпризами фантастичними?» (с.51). Перша літера кожного слова– це барви веселки: Червоний, Оранжевий, Жовтий, Зелений, Блакитний, Синій, Фіолетовий.

Отже, ми почерпнули корисну інформацію. А про що, власне, книга? Вона – про подружжя Лани і Роберта. В них є дочка Катеринка, а ще – малюк, якого, імовірно, назвуть Аполлоном. Під час пологів і народження сина був присутній Роберт. З першого погляду, одна з тисяч історій людського буття. Спочатку здається, що твір про кохання, присутнє в щасливих і трагічних іпостасях, про народження і смерть, багатство і бідність, чесність і лукавство. Та, насправді, роман «Тут і там» набагато глибинніший.

Як слушно акцентує відома американська письменниця Лінда Сегер: «Текст – це верхівка айсберга, підтекст – це те, що лежить в глибині під поверхнею, оживлюючи текст, містить невидимий, але прихований зміст. Всі великі літературні та драматичні твори глибинні».

Роман «Тут і там» заглиблює у вивчення того айсберга, який присутній у житті кожного з нас, але який не завжди вчасно помічаємо, належно оцінюємо, турбуємось про його будучність. Що ж буде, коли розтане Антарктида? Науковці зазначають, що там 70 відсотків запасів прісної води. Ще кажуть, що льодовики тануть. Ще лякають, що якщо людство не схаменеться, то його чекає доля Атлантиди та інших відомих і невідомих нам щезлих цивілізацій. Бо зникає не планета, а система, устрій, народ. Як думаєте, душа тоне? Та ні, вона легша за повітря. Вам нема чого боятися. Але ви, імовірно, боїтеся. І це нормально. Як нормально плакати, сміятися, боятися, бажати…

Бажаєте бути для когось світлячком на цій землі? Будьте! Коли прийде час іти, ви засвітите яскравою зіркою на небі, народитесь знову на землі.

«Світло різне йде від кожної душі. Яке світло випромінює особа – такий рівень розвитку» – каже головна героїня Лана(с.49).

В цій книзі ви знайдете для себе багато цікавого про подорож душ, їхні нові перевтілення: «Дивна думка прийшла: дитина зявляється на світ у певний день, і це записують її датою народження. Але ж душа приходить на Землю за два місяці до зародження фізичного тіла, потім ще дев’ять місяців очікує його повного дозрівання в материнському лоні, і ще потрібен час, майже місяць, на адаптацію після пологів. Коли ж дитя розплющує очі між 21-им та 28-им днем життя, і той погляд набуває усвідомленості, то фактично тоді відбувається повне злиття душі та тіла, отже саме цей день можна вважати датою відліку життя, і першим роком душі на Землі» (с.140 -141).

А ви знали, що дитинка вибирає собі майбутніх батьків?

А що душі людей світяться у Всесвіті різними кольорами та відтінками?

Головна героїня зазначає, що від цього Земля «немов прикрашена новорічними гірляндами». Наші домівки часто залишаються без світла через ракетні атаки ворога. І, напевне, не лише наші світлодіодні ліхтарики-батарейки, але й гірлянди душ наших батьків-матерів, братів -сестер, дідів-прадідів, воїнів і войовниць не дали Україні згаснути у пітьмі й холоді пізньої осені й ранньої зими.

Зізнаюсь: коли авторка передала мені книгу для читання, не думала, що так швидко і цікаво відбуватиметься мандрівка її сторінками. Принагідно зазначу, що цьому сприяє промовисте, без зайвих смислових навантажень художнє оформлення від талановитого долинського мистця Юрія Фреїва. А ще – відмінне видавничо-поліграфічне рішення: великий шрифт, міцна палітурка, зручний формат...

Захоплююся книгою, але водночас не буду переповідати її зміст. Видається, наче я побувала в зоряній системі Альфа Центавра, а потім розповіла про це вам. А мандруйте ж самі! Це неймовірно цікаво!

Як ви вже зрозуміли, ця книга здатна подарувати те, чого, можливо, не вистачало досі: впевненість, прагнення, переосмислення, поштовх до змін і надію. Надію на те, що всі з рідних-друзів-знайомих, Захисників і Захисниць, хто відійшов від нас старшими чи зовсім юними – обов’язково народяться знову. Щоб виконати свою унікальну місію. Місію буття Тут і Там.

Сміливо рекомендую роман Ірини Стефанюк «Тут і там» всім, хто прагне стати сильнішим й знати більше, пізнавши досі незнане і невідоме, водночас рідне і близьке.



27/02/2023

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!