Біографія Івана Яковича Франка. Ранні роки
Іван Якович Франко народився в небагатій родині 27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі. Це було невеличке селище на Східній Галичині в Дрогобицькому повіті (зараз – Львівська область, Дрогобицький район). Його батько, Яків Франко, був ковалем, мати, Марія Кольчицька, – походила із збіднілого польського роду. Тому жили вони не в достатку, батько – селянин-коваль мусив багато працювати, адже отримував не лише своїх дітей, а цілу родину. Але саме завдяки його працьовитості, Іван Франко здобув освіту і вибився в люди. Сім’я зажди хотіла, щоб юний Франко зміг стати кимось, досягнути якихось висот і не бідакувати.
З 1862 р. по 1964 р., молодий Франко відвідував школу села Ясениця-Спільна, далі, до 1867 р., ходив в школу при василіанському монастирі, що у Дрогобичі. Пізніше поступив в дрогобицьку гімназію, яку закінчив у 1875 р. Саме про навчання в гімназії можна читати в його оповіданнях про школу. Наприклад, «Грицева шкільна наука», котру кожен вивчав у школі. Непростий шлях був у колишніх гімназистів, але Франко витримав усе і здобув знання, які в майбутньому відкрили для нього усі двері. Звичайно, відкрились вони через важку працю і наполегливість.
В 1875 році, одразу після закінчення гімназії, Іван Франко, завдяки своїм неймовірним здібностям, вступає до Львівського університету. З цього часу у нього почалось уже життя діяча і творця.
Такі були ранні роки майбутнього письменника Івана Яковича Франка. Це дуже важкі часи для молодого хлопця. Адже навчання було і фізично, і морально – виснажливим для людини. Водночас, Франко під час навчання втратив і свою сім’ю. Коли йому було всього дев’ять – помер батько, а в свої шістнадцять – розпрощався з матір’ю. Все це ще більше загартувало молоду людину, хоча могло і зломити, як багатьох. Але він пережив, він зміг це витримати і, незважаючи на важку долю, подолав усі перепони і виростив у собі лише любов і жагу до знань і творчості, жагу до розуміння світу і бажання зробити його кращим.