Біографія Олександра Сергійовича Пушкіна
Дитинство, юність, молодість
Народився Олександр Сергійович 26 травня 1799 року у Москві. Рід поета був дворянський, хоча і не титулований. Предками, за словами самого Олександра Пушкіна, були сучасники Олександра Невського. А якщо йти ближче по родоводу, його прадідом по материнській лінії був слуга Петра І – Абрам Петрович Ганібал, який був за походженням абасінським принцом. Пізніше його прадід став не слугою, а похресником і улюбленцем царя. Він дослужився до генерала. Якщо говорити про сім’ю, то мати Олександра Пушкіна, Надія Йосипівна, була звичайною жінкою. І говорячи про віршування, цю приязнь до віршів маленький Сашко взяв від батька й дядька. Саме тато Саші Пушкіна, Сергій Львович, був поетом-аматором, водночас і світським дотепником. Дядько в цьому плані, Василь Львович, мав більше стосунків з поезією. І в свій час був відомим поетом. Крім того, у Олександра Пушкіна була сестра Ольга та брат Лев.
Все дитинство молодий Сашко проводив влітку в своєї бабусі, що по маминій лінії, у селі Захарове, біля Звенигорода. А ще була няня-кріпачка Орина Родіонівна, яка зуміла зацікавити хлопчика світом казок, легенд і народних пісень. Коли хлопчик підріс, почав навчатися в Царськосільському ліцеї, який закінчив в 1817 році. Тут він провів шість років, де й почав розвивати свій талант. Чимала кількість творів народилась в юного Олександра Сергійовича саме тут. Найбільше надихала його творчість французьких поетів 17-18 ст., улюбленими авторами того часу були Вальтер, Парні. А в 1814 році молодий Пушкін вперше опублікувався, його вірш «К другу-стихотворцу» вийшов в 13 номері московського журналу «Вісник Європи», хоча і підписаний він був псевдонімом: Александр Н. к. ш. п.
Після закінчення Царськосільського ліцею розпочинається період становлення творчості Олександра Пушкіна та його літературний злет. З 1819 року він стає членом літературного товариства «Зелена лампа», пише свої перші твори, починає допрацьовувати першу поему, яка була розпочата ще в ліцеї. В 1820 році Олександр Сергійович робить справжній переворот в російській літературі, саме тоді в травні він видає свій перший великий твір «Руслан і Людмила». І саме цей твір повністю змінює літературні традиції, що кидає на поета гнів обурених критиків. Але поет не вміє і не хоче закривати очі на тяжкий стан життя російського народу. Поет пише твори, де звучить заклик до боротьби. В зв’язку з цим, 1820 року Олександра Сергійовича Пушкіна відправляються в заслання.
Так і закінчилась молодість Олександра Пушкіна, майбутнього генія російської літератури, розпочалось доросле життя. А доросле життя, це завжди складність, особливо для творчих і активних. Хоча навіть молодість, юність, вже принесли чималий успіх. Його геніальність помітили. В свій 21 рік, Пушкін досягнув більше, ніж інші поети за все життя, а це було лише початком великого тріумфу генія російського слова літератури XIX століття.