04.02.2017 15:17
для всіх
356
    
  1 | 2  
 © Савко Назар

Геката

Геката

Геката – богиня місяця, володарка ночі та покровителька усіх страховиськ.

гукати, гекати(гикати від страху), кат(катувати)…

Як особа визначна мала у різних регіонах різні імена.У греків-Геката, у єгиптян – Астарта, в Шумерії та Вавилоні – Іштар, в Сирії – Атар, в Іудеї – Аштарот…

НА СТАРТ, увага… спортсмени просять перемоги перед початком змагання у нашої богині.

Геката дарує мудрість, перемогу на війні, багату здобич на полюванні…

Її також вважають володаркою лісових звірів…Священною твариною Гекати була сука(собака або вовчиця)через вміння перетворюватися у цю тварину.

У Римі є етруська бронзова статуя «капітолійська вовчиця», яка годує двох людських немовлят.За легендою це два брати Ромул і Рем – засновники цього міста…

…сини весталки Сільвії від бога Марса.Викинуті царем Амулієв в річку Тибр ще немовлятами, звідки їх виловила Геката і вигодовувала у лісі…

…через суперечку Ромул вбив Рема під час зведення мурів.І став єдиним правителем.Пів сучасного світу шанує Ромула, тому говорить - Рома.Решта оплакує Рема, тому кажуть – Рим(Рем).

Переважно Геката зображається як антична жінка, на голові якої вінець з довгими гострими ШИПАМИ.У руках тримає то меч, то факел, то книгу(деколи змію, як символ мудрості)…Деякі скульптори зображали її потрійну натуру у вигляді трьох жінок з різними мімічними якостями.Шипи - просто обманка, щоб приховати її РОГИ.А тепер саме цікаве…Всім відома статуя «Свободи» не що інше як наша шановна Геката.Львів теж вона не оминула.На будівлі музею етнографії(колишній австрійський банк) на куполі майорить скульптурна композиція «ощадність», а насправді це сидяча Геката у компанії своїх окріплих прийомних синочків Ромула і Рема.

У древніх слов’ян рогата заступниця та годувальниця, матір Мокоша…див. фото в мене у фейсбуці, в кінці статті посилання.

У індусів багатолика і багаторука мама Калі(Калі МА)…

На церковних іконах зображається як Діва Марія на півмісяці(на голові ті ж самі шипи)

Див.остробрамська ікона.

Рогата Ісіда у Єгипті…

Анджеліна Джолі чудово зіграла її у Діснеївському фільмі «Малефісента».

Древні люди бачили цих рогатих істот на власні очі і взаємодіяли з ними.Боялися і поклонялися, прозивали чортами, бісицями і іншою нечистю...Достеменно не відомо звідки прибула до нас ця рогата публіка, але саме їй ми завдячуємо своїми знаннями, вміннями, життям...+саме вони привезли нам корів, биків, оленів, баранів та іншу рогату живність.Звісно це звичайне припущення і здогади...але дуже цікаві...:)

Багато фото тут:

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 25.03.2017 00:23  Дудчик Яна Олександрівна... => © 

Я вибачаюсь, та хотіла б доповнити вашу публікацію. Є така згадка, що Гаката була дуже шанованою титаною, а не богинею. Зевс дуже довіряв їй, після того як вона допомогла загнати свого брата до Тартару, за допомогою факелу. І вона ж едина, хто мав ключі від воріт Всесвіту, які їй передав Громовержець. Далі, ще одне цікаве твердження. Геката(Ата) - мала три подоби, як в тваринному обліку так і жіночому. Вона втілювала в собі юну діву(дитину, дівчину), зрілу жінку і бабусю, що відповідали певним фазам луни та життя. Їй поклонялися восновному жінки, і вірили,що вона є берегинею жіноцтва й вогнища сім`ї. Та згодом її здібності і уміння перейшли до Аполона, Артеміди, Гери. Геката, сумувала за своїми титанами і часто спускалася на довгий час до Тартару. Після чого, згодом, люди почали її ототожнювати з потойбічним світом. А саме, в деякій мірі її ототожнювали зі смертю. І ше, один доволі цікавий факт зустрічається в міфології та релігії, це наявність сопутника двухголового пса, в той час, як вхід до підземного світу Аїда охороняв трьохголовий Цербер.

 06.02.2017 23:41  Каранда Галина => © 

цікаво.
думаю, просто скульптори схильні трохи поплагіатити))) щоб придумати щось принципово нове, треба бути генієм. А де ж тих геніїв набрати?:) використовується культурна спадщина, вноситься своя якась деталь, і - вуаля)