28.10.2018 23:23
для всіх
230
    
  1 | 1  
 © Роман-Мтт

Варшавський Комікон: мерч, ігри і Відьмак-одинак

Варшавський Комікон: мерч,  ігри і Відьмак-одинак

 

Масштаб події

Все дуже масштабно. Загалом локацію розміром десь в 8 футбольних полів (в експоцентрі Комікон зайняв два павільйони), за день відвідало як мінімум 15 тисяч людей (цифри приблизні, від мого приходу зали були заповнені на третину, а за дві години пройти було неможливо – мені здалося, що людей збільшилося рази в три точно). Помножити на три дні (подія відбувалася 26-28 жовтня), то вийде дуже немаленька цифра. Більшість відвідувачів - молодь від 12 до 18 років. Щоб спокійно дістатися до місця проведення заходу, у суботу і неділю курсували бесплатні автобуси-гармошки кожні 10 хв. з центрального вокзалу польської столиці.


Наповнення

Комікон у Варшаві можна розділити на три великі секції:

  1. Мерч всемогущій.

  2. Ігри всеосяжні.

  3. Кумири всепритягаючі.


Коміксів, до яких ми звикли в Україні, як продукту, майже не було. Стендів видавництв теж не спостерігалося. Це стало першим яскравим враженням. Пояснення, що напрошується само собою, просте: раз коміксів на розкладках не має, значить вони в людей вже є. Значить сюди приїздять не по комікси. А наявність купи стендів з чашками, футболками, подушками, рушниками, прикрасами, іграшками тощо тільки є прямим результатом того, що комікси активно продаються в Польщі, не потребують популяризації, а одним словом, існує своя індустрія розваг і цілий шар споживачів в цій сфері. Які весь представлений мерч розкупали аж на бігом.

З власного досвіду: я нести придбати дружині термокружку, бо поки очі розбігалися від різноманіття продукції, то їх за дві години викупили на всіх стендах. Правило просте: побачив - купляй, буквально треба грести, бо куплять за тебе. Ціна на таку річ становила у середньому 50-65 злотих (десь під 500 грн).


Друге велике враження – насиченість форуму представниками ігроіндустрії. Величезні тематичні стенди, сучасні ігрові зони, площадка з найсучаснішим ігровими приставками, де можуть одночасно грати до півсотні людей, локація з ігровими пристроями від 80-х років (а діти в ці старі стріляли і аркади як різалися з татусями), величезна зона з конструкторами лєго, окрема нескінченна локація з настолками, турніри з CS, Quake, Star Craft (на честь 20-ти річчя іграшки) тощо.

Про сучасні ігри мовчу: їх стенди вражають яскравістю, мультимедійних супроводом, на стенді агросимулятора (Польща - аграрна країна, дітям подобається керувати сучасними тракторами, культиваторами, оприскувачами і комбайнами) було виставлено справжню техніку. На цих стендах був найкрутіший косплей. На черговому футбольному симуляторі - спортивний коментатор на всю залу коментувати гру, на стенді WAR-3 - цілий загін “військових” тощо. І все це дійсно вражає.


На зустрічі з зірками кіно і серіалів не ходив – зажав гроші. За комплект автограф+фото просили від 180 злотих і більше. Але підглянув, як ходили туди місцеві. Просто чимчикували натовпами. Напрямки на зони зустрічей з кумирами були самі завантажені цілий день.


Ще трохи про цікавинки. Лекції. На цю зону в закутках павільйонів було відведено під два десятки залів. Пройшовся-подивився – Все забито майже під зав’язку. Виставки фігурок з толкієнівських творів про хобітів і інших сауронів ще вразили – колекціонери представляли цілі армії, за чисельністю, майже, як показано в відомих фільмах за цим фентезі.


Резюме
Висновки з вражень:
  • Вражає масштаб всього, кількість всього і яскравість всього. Торгівля мечем – я такого в Україні не бачив, як по 5-7 продавців, всі в милі, намагатися обслуговувати по сорок душ одночасно.

  • Вражає рівень розвиненості індустрії розваг. Танцювальні автомати, інтерактивні тренажери, ігрові комплекси і все інше, так, я це бачив, але стільки всього разом, наче японський розважальний комплекс відвідав, який у кіно бачив колись.

  • Організація заходу теж вразила.

  • Побачив лише один стенд з обладнанням до ігор в VR. Відвідувачів було аж двоє, черги до віртуальної реальності, як до ай-боксів, теж не спостерігав. Припускаю, що цей напрям не є таким популярним в Польщі і Європі. Або задорого, або технологію ще треба качати і качати, що вона пішла у маси.


Не вразило і обурило:
  1. Косплей відверто слабкий. Костюми більшості косплєєрів зроблені відверто на от’чєпіться – кажу як є.

  2. Черги до їжі і запах “макдональдсу”, який реально засмердів бічні входи до павільйонів і прилеглі площі, бо між ними і розмістили фуд-майданчик. Наприкінці дня стояв стійкий запах спаленої, горілої олії, що отруював повітря.

  3. Скупченість людей призводила до корків у походах між стендами в одному з павільйонів. Це небезпечно, особливо зважаючи на аудиторію, більшість якої є, по суті, діти. Добре, що тіснява не спричинила травм, але ризик такої події тут був дуже великий.

Гроші

Витрачено 50 злотих на вхід (за три-чотири місяці квитка можна було придбати і за 25), 50 – на подарунки, десь під 40 злотих на каву і перекусити. Примітка: 1 зл - 7, 5 грн. Пільгових квитків для дітей, пенсіонерів і студентів – нема.


Спостереження

Такою я побачив цю величезну коміконівську “барахолку” (як Богдан з Комікс UA її назвав) у Варшаві. Якщо не розвиватимемо свій геройський і супергеройський контент, то матимемо лише марвел і дісі. Мене всі ці люди-павуки, Джокери і дівчатка з бітами не вражають – я їх і вдома вже бачив-читав-фоткав-обговорював, глобалізація, аднака…


А Відьмак місцевий був самий класний. На жаль, фотка з ним не вийшла, а вдруге сфоткатися не зміг – поляки його буквально на запчастини б розірвали, якби він десь не втік (скачаю в мережі – покажу). Таки теж хочуть щось свого, але… Марвел і DC, відомі і перевірені ігрові франшизи, відомі, теж перевірені комерційною привабливістю мультгерої – і всьо. Так: цікаво, вражає, людно. І нас таке може чекати років за 5-7. Але я не хотів би – одного разу побачити вистачило ;)

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 29.10.2018 06:58  Каранда Галина => © 

))))) а мені вистачило й прочитати))) мене б туди арканом не затягнули)) Але захоплення є захоплення, розумію Вас! Ви й там за своє!)))) Молодець!)