27.12.2018 20:16
для всіх
182
    
  - | -  
 © Вікторія Івченко

На захист столичного Будинку актора: Фенікс-птах

На захист столичного Будинку актора: Фенікс-птах

ФЕНІКС-ПТАХ


Мій Боже, як би не старались

Враги мерзенні нас згубить, 

Народ - живий... Хоч їм все мало:

Пофарбувався Лис рудий!


І досі фарба тая синя, 

Облуплена з усіх боків, 

Маскує Лиса... Світло й тіні...

І - міражі серед пісків.


Ідем-блукаєм по пустелі, 

Нема керманичів своїх!

Але - ЖИВІ. В своїй оселі

Долаємо чужинський гріх.


І - паростки добра і волі

Пробилися крізь біль і страх...

Ми прагнем щастя, прагнем волі -

Відродимось, мов Фенікс-птах.


Присвячую концерту Ігоря Завадського в Будинку актора 23 грудня 2018 р.


***

Минулої неділі я побувала на концерті відомого українського музиканта-акордеоніста Ігоря Завадського. Гостинний Будинок актора, своєрідний Храм мистецтва, був, як завжди, на висоті: привітна публіка, яка тепло приймала музикантів, тепла, затишна зала... Все, як колись - і двадцять, і тридцять років тому. Але ось Ігор виходить наприкінці свого чергового виступу і каже зі сцени: "Будинок актора в квітні місяці наступного року мають... зачинити. Мовляв, на ремонт. Насправді - н а з а в ж д и".


Чутки про те, що комусь конче потрібно забрати у свою власність улюблену киянами концертну залу, ходили давно. У такий самий спосіб більше десятка років тому "зачинили на ремонт" і Будинок вчителя, котрий і досі стоїть пусткою в цетрі Києва.


...Глядачі аплодували і молодим виконавцям, яких запросив Ігор на свій концерт, -Ульріке Вернер (скрипка) і Катерині Хом`яковій (фортепіано). Чудова атмосфера свята панувала в залі протягом усього концерту. Нові паростки Добра не повинні гинути від свавілля чиновників! Присутні підписалися згодом під петицією-зверненням до КМДА н е в і д а в а т и Будинок актора в приватні руки. Не позбавляти киян духовної спадщини, яка повинна належати всім. Також цю петицію можна знайти на сайті Київської міської державної ради.

"А все ж таки, вона крутиться!" Концерт Ігоря мав назву "МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ". Ось так, в ці передноворічні дні, варто ВІРИТИ в те, що найголовніші, найпотаємніші Мрії все ж таки збуваються! Ми не лише мріємо - ми боремося за власну Державу. В найвищому розумінні цього слова! І БОГ ЧУЄ НАШІ МОЛИТВИ.


***

Звернення!


Шановні кияни, гості столиці, митці, друзі й шанувальники Будинку Актора!


Всіх, хто по-справжньому любить мистецтво, вважає себе культурною людиною, хто не уявляє свого життя без театру, музики, кіно, образотворчого мистецтва, хто добре знає, що всі ці види мистецтв сконцентровано у столичному Будинку Актора, ми змушені поставити до відома, що творча життєдіяльність Будинку Актора під серйозною загрозою, адже він з квітня 2019 року може припинити своє існування.

Підступно прикриваючись, на перший погляд, доброю справою реставрації колишньої Караїмської кенаси, де нині працює Будинок актора, київська влада розпочинає на цьому місці будівництво комерційного об’єкту начебто культурного спрямування.


Ми розуміємо потреби новітніх часів, що диктують необхідність будівництва в історичному центрі Києва нових культурно-мистецьких майданчиків комерційного спрямування. Звісно, підтримуємо таку ініціативу, але переконані, що це треба робити не за рахунок знищення інших мистецьких осередків, тим більше, таких знаних, як Будинок Актора, що і сам є історичним надбанням української культурної спадщини. Десятиліття нашої сумлінної роботи на ниві розвитку, плекання та підтримки сучасного мистецтва - українського театру, музики, живопису, владою просто нехтуються та зневажливо ігноруються.


Маємо глибоке переконання, що Будинок Актора, як активно-діюча творча одиниця повинен бути збережений у структурі майбутнього новозбудованого концертно-виставкового закладу. Попередні проектні роботи закінчуються у грудні 2018 року, а з квітня 2019 року планується розпочати ремонтно-реставраційні роботи. Це означає, що театральні та музичні колективи, що тут працюють, художники та поети, актори та режисери і, власне, колектив Будинку Актора, який протягом десятиліть віддано працює на розвиток української культури, залишаються на вулиці, «просто неба»!


Наші звернення до київської влади щодо подальшої долі Будинку Актора, вимоги надати нам інше приміщення на час реставрації будівлі задля можливості здійснення подальшої творчої діяльності, а також прохання надати переконливі гарантії щодо повернення колективу до свого приміщення по вулиці Ярославів Вал, 7 після закінчення реставраційних робіт, лишаються без відповіді. Такі дії порушують численні законодавчі акти, спрямовані на захист і підтримку національного мистецтва, в тому числі Закон України «Про культуру», де прописано пункт про неможливість виселення закладу культури без надання йому рівноцінного приміщення.


Це порушує морально-етичні принципи розвитку держави.

Це зневажає та ганьбить національну культуру.


Вкотре вимагаємо збереження Будинку Актора, цього провідного мистецько-культурного осередку столиці та просимо надати інше приміщення на час реставрації будівлі для здійснення творчої діяльності. Також вимагаємо гарантувати нам повернення до свого приміщення, аби стати рівноправною творчою складовою у новозбудованому концертно-виставковому комплексі.


Сподіваємось на вашу підтримку, наші шановні глядачі, кияни, справжні шанувальники та поціновувачі української культурної спадщини! Висловлюйте свою думку!


Будинку Актора бути!!!


Дирекція та колектив київського Будинку Актора.


Підписати електронну петицію на захист Будину актора можна на сайті Будинку актора в розділі "Відео". ПІДПИСУЙТЕСЯ І БОРОНІТЬ УКРАЇНУ!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!