01.12.2019 15:43
для всіх
178
    
  2 | 2  
 © Правда (Львів)

Україна в очікуванні повстання, Петроград без церкви, Сталін усуває Бухаріна, з Америки йде буря

01.12.1929 | № 49

Україна напередодні повстання

З Бухаресту повідомляють, що ціла південно-східна частина Радянського Союзу, отже Україна, Дон, Кубань і Кавказ стоять напередодні повстання. Найбільше невдоволення з більшовицького уряду панує на Україні, але не в меншій мірі й на Кавказі, де щораз частіше повторюються вбивства радянських урядників. Нові урядники бояться обіймати посади на цих землях. Явного повстання проти московського насильства можна сподіватись кожного дня.

Червона Армія в Маньчжурії

З Токіо повідомляють, що червоні війська зайшли на 100 км вглиб Маньчжурії. Китайські війська розбиті, втікають перед ворогом і плюндрують в підпіллі. Головний вождь більшовицької армії Блюхер дав наказ стримати подальший наступ, бо загрожує небезпека, що Японія готова збройно виступити проти більшовиків в обороні своїх інтересів у Маньчжурії. Китайський уряд звернувся до Ліги Народів і сил держав, які підписали пакт Келльога, з представленням ситуації в Маньчжурії. Посли великих держав запротестували проти ведення війни.

2 000 українців на соловецькому засланні

З Гельсінкі, столиці Фінляндії повідомляють, що між втікачами з Соловецьких островів є 12 українців котрих заслано туди за підозрою, що вони належіть до організацій, які прагнуть Незалежності України. Втікачі розказують, що останнім часом привезли на Соловецькі острови 2 000 українців, арештованих два місяці тому в Києві та Київщині за те, що вони бажали волі своїй Батьківщині. Треба завважити, що який жорстокий був царський режим, та все ж таки він не мучив так страшно наших земляків, як це тепер роблять більшовики.

Віче проти більшовицьких переслідувань

В Парижі відбулося велике віче української еміграції, на якому постановлено видати прокламацію з протестом проти більшовицьких переслідувань українського національного руху на Радянщині. Одночасно вирішено звернутися до Ліги Націй, щоб вона заопікувалася українським народом, що терпить під більшовицьким терором. Проти більшовицького терору в Україні запротестувала також Ліга українських студентів у Празі.

Стріляють голодних селян

Із Ревеля повідомляють, що 20 листопада прийшло на естонсько-більшовицькому кордоні до кривавих сутичок між селянами та чекістами. Громада голодних московських селян, доведена до розпуки цілковитим браком засобів поживи в Росії, хотіла перейти через кордон, щоб в Естонії купити хліба. Але більшовицька прикордонна сторожа не хотіла пропустити селян. Прийшло до бійки. Селянам вдалося спочатку перемогти сторожу і перейти кордон, але їх наздогнав незабаром карний відділ чекістів і влаштував страшну різанину. Понад 100 селян та селянок загинуло від куль більшовицьких посіпак.

Сталін усуває Бухаріна й Рикова

Агенція «Уніон» повідомляє, що Сталін запропонував «добровільно» виїзд з Радянщини двом найвизначнішим більшовицьким діячам Бухаріну й Рикову. Їм буде дозволено виїхати за кордон, оскільки вони мають відректись раз і назавжди політичної праці. Червоний диктатор Сталін усуває таким чином усіх визначніших людей, що могли б протистояти його волі.

Петроград без церкви

В Петрограді, колишній столиці царської Росії, перемінили більшовики єдину православну церкву, яка ще там залишилася, на комуністичний клуб.

Більшовики насильно завертають німецьких колоністів

З Москви прийшла звістка, що більшовицька влада зажадала від німецьких колоністів, котрі вирішили покинути Радянщину й в кількості 13 000 людей розташувалися під Москвою, щоб вони повернулися до своїх давніх місць мешкання. Німці не хотіли повертатися, але більшовики їм погрожували засланням на Соловецькі острови


Листопад 1929: Україна напередодні повстання. 2000 українців відправено на Соловки. Долари одягають в сорочку з целюлози

Листопад 1929: Україна напередодні повстання. 2000 українців відправено на Соловки. Долари одягають в сорочку з целюлози.

Листопад 1929: Протибільшовицькі демонстрації у Львові. Перемога Червоної Армії в Маньчжурії. Під прапором миру до війни

Листопад 1929: Протибільшовицькі демонстрації у Львові. Перемога Червоної Армії в Маньчжурії. Під прапором миру до війни.

Листопад 1929: Село під більшовицькою владою. Альохін здобув титул світового митця шахової гри.

Листопад 1929: Село під більшовицькою владою. Альохін здобув титул світового митця шахової гри.

Листопад 1929: Фото з країни нужди і голоду. Стріляють голодних селян на кордонах Радянщини. Сталін усуває Бухаріна і Ри

Листопад 1929: Фото з країни нужди і голоду. Стріляють голодних селян на кордонах Радянщини. Сталін усуває Бухаріна і Рикова.

Листопад 1929: 400-річчя відкриття Канади. Чума в Греції. З Америки насувається буря.

Листопад 1929: 400-річчя відкриття Канади. Чума в Греції. З Америки насувається буря.

Листопад 1929: Серед льоду північної Канади знайдено останки пропалої експедиції 1927 року. Німецька промисловість перем

Листопад 1929: Серед льоду північної Канади знайдено останки пропалої експедиції 1927 року. Німецька промисловість перемагає англійську.

Листопад 1929: Петроград без церкви. Більшовики насильно завертають німецьких колоністів. Що таке вітаміни.

Листопад 1929: Петроград без церкви. Більшовики насильно завертають німецьких колоністів. Що таке вітаміни.

Грудень 1929: Календарі. Біржа. Політичний словник.

Грудень 1929: Календарі. Біржа. Політичний словник.

.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!